17-03-201717:03

Мін’юст домігся передачі в Україну 12 засуджених, які незаконно утримувалися російською владою

Починаючи з грудня, Міністерство юстиції почало працювати над підготовкою процесу першої передачі Російською Федерацією осіб, які на момент анексії АР Крим були засуджені або відбували покарання за вироками українських судів. Усі переговори проходили на рівні омбудсменів двох країн.

У ході підготовки до процесу передачі Міністерством юстиції були вивчені 700 сторінок особистих справ засуджених, підготовлено та направлено понад 50 листів як на адресу РФ, так і до українських інституцій. Окрім цього, було організовано участь у процесі передачі співробітників Національної гвардії України, які забезпечували конвоювання засуджених, Міграційної служби України, Прикордонної служби України та Інтерполу.

Ув’язнених тимчасово розмістять у Харківській установі виконання покарань №27, де буде проведена додаткова ідентифікація переданих осіб. Після цього, відповідно до вимог ст.533 Кримінально-процесуального кодексу України, вони буду розподілені серед установ виконання покарань. Рішення щодо розподілу прийматиметься на основі даних про місце проживання засуджених та їхні соціальні зв'язки.