27-07-201513:43

Мін’юст підписав Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з МВС та Національним антикорупційним бюро

«Сьогодні ми робимо перший крок до того, щоб об’єднати зусилля в боротьбі з найбільшим внутрішнім ворогом України – корупцією. Відповідно до Меморандуму ми протягом кількох наступних місяців проведемо навчання та забезпечимо доступ детективів і слідчих Національного антикорупційного бюро та Національної поліції до реєстрів Мін’юсту», - зазначив очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції наголосив: Україна прийняла сучасне антикорупційне законодавство, яке відповідає європейським стандартам. Але для того, щоб простий українець відчув реальні результати боротьби з корупцією, мають з’явитися закінчені кримінальні провадження, за якими відповідальність за корупційні правопорушення понесуть конкретні чиновники.

«Для цього нові органи – НАБУ та поліція – повинні мати повний доступ до всієї формації і всіх баз даних.  Протягом 23 років ми мали лише імітацію боротьби з корупцією. Недосконала система  декларування інформації про доходи та витрати чиновниками, відсутність взаємодії між правоохоронними органами і відсутність політичної волі притягувати до відповідальності за корупційні правопорушення – це були основні  причини розвитку корупції. Я переконаний, що НАБУ та національна поліція вже з перших днів зможуть ефективно розслідувати кримінальні провадження», - наголосив Павло Петренко.

За його словами, слідчі отримають потужний інструмент для проведення розслідувань. Усі бази даних, вся інформація про родинні зв’язки, про майновий стан і про незаконне збагачення, яке здійснюється чиновником через своїх родичів або підставних осіб, буде у прямому доступі.

Він також  закликав представників інших відомств так само забезпечити доступ до всіх баз даних для детективів і слідчих.

 

Очільник МВС Арсен Аваков у свою чергу зауважив, що підписання меморандуму є початком серйозної продуктивної роботи.

«Сьогодні ми формалізуємо механізм співробітництва перших трьох відомств – двох міністерств та Антикорупційного бюро. Вже найближчим часом почне діяти та приєднається до Меморандуму Національне антикорупційне агентство», - сказав він.

За його словами, відкриття всіх даних відбувається з єдиною метою – побороти корупцію в Україні.

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник подякував Міністру юстиції за його прогресивну політику в частині доступу до баз даних. Адже, на переконання керівника бюро, доступ до відповідної інформації забезпечить максимально ефективну діяльність органів досудового слідства.

«Раніше на збір інформації, яка міститься в реєстрах, слідчі витрачали більше місяця. Зараз, завдяки прямому доступу до баз даних, цей термін скоротиться до 5 хвилин, що значно підвищить ефективність досудового слідства,а новостворені антикорупційні органи зможуть досягти результатів, які від них очікує суспільство», - зауважив Артем Ситник.

Голова представництва ЄС Ян Томбінський наголосив на тому, що боротьба з корупцією нині перебуває в центрі уваги як серед жителів України, так і серед представників іноземних держав.

Українській владі потрібно відновити  довіру українців до того, що Україна може нормально працювати. Так само треба продемонструвати реальні результати цієї діяльності, щоб у ефективність роботи в цьому напрямку повірили ті донори, які нині допомагають Україні.

«Мета цього меморандуму в тому, щоб об’єднати різні українські інституції, і надати їм доступ до інформації, яка сприятиме ефективній протидії негативним явищам», - зазначив Ян Томбінський.