02-07-201817:47

Мін’юст представив інфографіку про особливості відповідальності неплатників аліментів в зарубіжних країнах

Міністерство юстиції України презентувало інфографіку «Зарубіжний досвід боротьби з неплатниками аліментів та Законопроект 8296», в якій порівнюються основні положення вітчизняного та іноземного законодавства у сфері регулювання проблеми виплат аліментів.

Як можна побачити з інфографіки, боротьба з боржниками зі сплати аліментів у низці американських, європейських країн та країн СНД передбачає значно суворіші механізми відповідальності недобросовісних батьків, ніж в Україні. Наприклад, в Німеччині діють примусові роботи, конфіскація і продаж майна боржника на користь дитини або тюремне ув’язнення строком на 3 роки.  Позбавлення волі загрожує злісним неплатникам аліментів також у США, Казахстані, Білорусі.

Також фахівці Мін’юсту вивчили й питання розміру аліментів у різних країнах. Так, у Канаді розмір аліментів складає в середньому 45% сукупного доходу сім’ї.

Крім питань відповідальності за несплату аліментів та їх розміру, з інфографіки можна дізнатися про побачення та усунення перешкод у побаченні з дитиною, тимчасовий виїзд дитини за кордон та механізм контролю за цільовим використанням аліментів у таких країнах, як США, Великобританія, Німеччина, Канада, Латвія, Ізраїль, Білорусь та Казахстан.