20-06-201811:36

Мін’юст презентував інфографіку про другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває

В межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» напередодні  голосування депутатів Верховної Ради України за другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває Міністерство юстиції України підготувало інфографіку «Міфи та реальність законопроектів №8294, 8295, 8296».

В презентованих матеріалах роз’яснюються основні новації законопроектів та розвінчуються міфи, які поширюють у суспільстві опоненти, які не бажають платити аліменти власним дітям.

Зокрема, Мін’юст повідомляє, що відповідно до запропонованих змін, блокування коштів на рахунках одного з батьків не буде застосовуватися за наявності будь-яких боргів. Автоматизований арешт коштів боржника передбачений лише у випадку боргів зі сплати аліментів. Жодних інших варіантів запропоновані зміни не передбачають. Водночас, передбачені законом санкції будуть застосовуватися до всіх боржників з виплати аліментів, незалежно від їхньої статі.

В інфографіці також пояснюється, чому виїзд дитини за кордон строком до 1 місяця без дозволу боржника не може сприяти протиправному вивезенню дитини за межі країни, а збільшення мінімального розміру аліментів - призвести до їхнього нецільового використання.

Серед інших питань, на які дають відповідь підготовлені Міністерством матеріали - до кого саме застосовується кримінальна відповідальність та як органі юстиції реагуватимуть на порушення порядку спілкування з дитиною.

Фахівці Мін’юсту впевнені: передбачені законопроектами санкції забезпечать більш відповідальне ставлення до батьківства та інституту сім’ї.