19-01-201812:58

Мін’юст презентував результати роботи виконавчої служби у 2017 році та плани на поточний рік

У 2017 році державними виконавцями було стягнуто понад 2,1 млрд грн на користь державного бюджету, з яких 800 млн грн - виконавчого збору. Про це сьогодні в ході прес-конференції, присвяченої результатам роботи державної виконавчої служби у 2017 році та планам на 2018 рік, повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр.

Він також зазначив, що минулого року з недобросовісних роботодавців стягнуто на користь працівників понад 354 млн грн заборгованості по заробітній платі. Окрім того, за 12 місяців повернуто до державної та комунальної власності 638 земельних ділянок загальною площею понад 25 тисяч гектарів.

«Окремий напрямок у роботі ДВС у 2017 році – це боротьба зі злісними неплатниками аліментів, заборгованість яких сягає більше 6 місяців. У 2017 році державними виконавцями Мін'юсту стягнено понад 2,4 млрд грн заборгованості по аліментах на користь 576 тисяч дітей», - наголосив заступник Міністра юстиції.

Він додав: Мін'юстом розроблено законопроект №7277 #ЧужихДітейНеБуває про посилення відповідальності злісних неплатників аліментів. Документ прийнятий Верховною Радою та підписаний Президентом, тож вже 6 лютого цього року він вступить в силу.

За словами Сергія Шкляра, у 2017 році було успішно запроваджено інститут приватних виконавців. 945 кандидатів пройшли навчання. Міністерством юстиції проведено 15 кваліфікаційних іспитів, які успішно склали 123 претенденти. 80 приватних виконавців вже внесено до відповідного реєстру і почали працювати.

«Станом на кінець 2017 року на виконанні у приватних виконавців перебуває 3300 виконавчих документів на загальну суму 710 млн грн. Приватні виконавці створили свої органи самоврядування – Асоціацію приватних виконавців України, постійні Кваліфікаційну та Дисциплінарну комісії», - зауважив Сергій Шкляр.

Заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко у свою чергу зазначила, що в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» буде створено окремий напрямок, присвячений виконавчому провадженню.

«Цей напрямок отримав назву «Я маю право на виконання рішення суду». Фактично це путівник виконавчого провадження, завдяки якому кожен зможе знайти відповіді на конкретні запитання, які стосуються виконавчого провадження. Для цього варто лише перейти на сайт «Я МАЮ ПРАВО!» pravo.minjust.gov.ua та знайти відповідну інформацію», - повідомила заступник Міністра юстиції.

Окрема увага в рамках цього напрямку буде приділена популяризації добровільного виконання судових рішень за принципом «ЗНАЮ! ДОВІРЯЮ! ВИКОНУЮ!»

Вона також повідомила, що органи ДВС регулярно проводитимуть звіти про роботу служби перед ЗМІ та громадськістю. Водночас буде створено інтерактивну онлайн мапу системи державної виконавчої служби з оперативними даними про показники роботи кожного відділу.

За словами заступника директора Департаменту державної виконавчої служби Олексія Воробйова, у 2017 було проведено суттєве кадрове очищення системи державної виконавчої служби.

«Зокрема, на 75 % оновлено керівний склад Департаменту ДВС та на 60% оновлено керівництво в регіонах. Крім цього, відносно посадових осіб органів державної виконавчої служби порушено 64 кримінальні справи, звільнено 44 особи, відсторонено від виконання посадових обов’язків 5 осіб».

Він наголосив, що виконавча служба у 2018 році має стати більш відкритою, оновитися не лише кадрово, а й змінити свою філософію задля підвищення ефективності роботи. Досягти поставлених цілей допоможуть серйозні нововведення, серед яких- створення реєстру боржників по аліментах, створення сервісних центрів ДВС, запуск системи перевірки якості надання послуг в органах ДВС, старт системи безперервного онлайн навчання та атестація персоналу.

 

Презентація

 

Фото за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/pres-konferentsiya-na-temu-rezultati-roboti-derjavnoi-vikonavchoi-slujbi-u-2017-rotsi-plani-na-2018-rik-kiiv-19-sichnya-2018-roku-623

 

Відео за посиланням : https://minjust.gov.ua/watch/minyust-prezentuvav-rezultati-roboti-vikonavchoi-slujbi-u-2017-rotsi-ta-plani-na-potochniy-rik