14-08-201812:08

Мін’юст презентував відеоролик про порядок обміну земельного сертифіката на земельну частку

Міністерство юстиції України разом з Онлайн-будинком юстиції за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» презентувало інформаційно-навчальний відеоролик із серії «Знай своє право на землю» про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв).

У відеоролику Мін'юст наголошує, що кожен власник земельної частки (паю) має усвідомити, що реальним власником відповідної земельної ділянки він стане тільки тоді, коли земельна частка (пай) буде виділена в натурі (на місцевості), а  право на неї буде належним чином зареєстроване.

Основним документом,  що посвідчує право на  земельну  частку (пай) при реалізації права вимоги на її відведення в натурі (на місцевості), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією, в якому вказується вартість паю та його розмір в умовних кадастрових гектарах.

Проте, оскільки розмір паю вказується в умовних кадастрових гектарах, остаточні розміри та місцезнаходження відповідної земельної ділянки стає відомо лише після її формування.

У навчальному ролику ми роз’яснимо порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв).

Крім того, фахівці Мін’юсту повідомлять, які документи потрібно подати для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, виділену в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв).

Також нагадуємо, що  сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок. При цьому з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельні ділянки не видаються, а право власності на земельну ділянку оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

 

Відео за посиланням: https://youtu.be/kS8VmcFxti0