01-02-201709:25

Мін’юст відстояв права України в суді Нью-Йорка на суму майже 37 мільйонів доларів

Окружний суд США Південного Округу міста Нью-Йорк ухвалив рішення на користь держави Україна у справі за позовом компанії «SI Group Consort LTD» на суму 36,8 млн дол.

Компанія «SI Group Consort LTD» подала позов проти України та Івано-Франківської ОДА з вимогою виконати на території США рішення Господарського суду Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за надання послуг зі збирання небезпечних відходів.

Компанія вимагала повернути 36,8 млн дол. за рахунок коштів держави Україна розміщених у банках США, а також майна та коштів українських державних підприємств на території цієї країни.

Суд визнав, що держава Україна володіє суверенним імунітетом у даному провадженні та відхилив усі заявлені вимоги позивача.

Нагадаємо, мова йде про гучний спір між Компанією «SI Group Consort LTD» та Івано-Франківською ОДА щодо заборгованості за надання послуг зі збирання та утилізації небезпечних відходів гексахлорбензолу з території міста Калуша, який набув широкого розголосу у ЗМІ.

Зазначене рішення іноземного суду є показовим з точки зору формування позитивної практики наявності у України судового імунітету від проваджень в національних судах іноземних держав, що базується на положенні загальновизнаної доктрини par in parem non habet imperium - рівний над рівним не має влади, та чинних міжнародно-правових нормах.