18-06-201810:40

Мін’юст випустив інформаційно-навчальний ролик про безоплатне отримання земельної ділянки

Міністерство юстиції України разом з Онлайн-будинком юстиції за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» презентувало другий відеоролик із серії інформаційно-навчальних роликів «Знай своє право на землю». Новий випуск присвячений порядку безоплатного отримання земельної ділянки у приватну власність.

Більшість громадян або не знають про право на отримання землі, або зовсім не обізнані з цією процедурою, хоча і Конституція України, і Земельний Кодекс України гарантують українцям дане право. Наприклад, Земельний кодекс передбачає право кожного громадянина України на безкоштовне отримання декількох земельних ділянок у межах існуючих норм. Більш того, передбачається, що безкоштовно отримати земельну ділянку за різними видами використання можна будь-де на території країни, незалежно від місця проживання.

Таким чином, поширення та роз’яснення даного питання має важливе значення для людей, які хочуть жити, працювати і здійснювати господарську діяльність на власній землі.

У відеоролику висвітлені питання щодо порядку отримання земельної ділянки у приватну власність. Зокрема, громадяни дізнаються:

від чого залежить розмір земельної ділянки;

де можна зареєструвати право на земельну ділянку;

які документи потрібні  для подачі до місцевого ЦНАПу або нотаріуса;

який строк розгляду поданих державному реєстратору документів.

Крім того, фахівці Мін’юсту проінформують глядачів, як зареєструвати речові права на земельну ділянку за допомогою сервісу «Он-лайн будинок юстиції». Он-лайн будинок юстиції – це прозора автоматизована система. Саме завдяки цьому сервісу населенню доступні послуги в онлайн-режимі, надання яких раніше створювало черги, бюрократію та сприяло виникненню зловживань. Тепер зареєструвати речові права на земельну ділянку можна, не виходячи з власного дому.

Запрошуємо всіх до перегляду відеоролику, аби знати свої права та вміти їх використовувати та відстоювати.

 

Переглянути відеоролик можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=bJtQ0_1e_P8&list=PLEePtGdrpklqydzsfk4nDTTbOoVh-kFqp&index=2