28-10-201514:20

Мін’юст запускає інноваційну систему електронного апостиля, - Павло Петренко

«Ми запроваджуємо на підставі рішення Уряду новий прогресивний сервіс - електронний апостиль. Це відповідне посвідчення документів некомерційного характеру, які українці отримують в органах юстиції для того, щоб подати їх в відповідні компетентні органи за кордон. Йдеться про договори купівлі-продажу, які посвідчуються нотаріально, рішення судів, свідоцтва про народження та інші документи», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, раніше 120 тис громадян, які щороку зверталися за цією послугою до Міністерства юстиції, мали 4 рази звернутися до органів юстиції ‑ подати документи до головного управління юстиції у своєму регіоні, далі управління направляло документи до Києва в Міністерство юстиції. І тільки в Мін'юсті українці з усіх регіонів могли отримати цей документ. Дана система створювала плодюче підґрунтя для бюрократії, черг і побутової корупції.

«Україна приєднається до електронного сервісу, суть якого в тому, що громадяни за місцем проживання в будь-якому органі РАЦСу зможуть подати документи для посвідчення їх електронним апостилем. Ці документи опрацьовуватимуться електронною системою, на них накладатиметься електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі. Не потрібно їхати до Києва, не потрібно стояти в чергах», - наголосив Міністр юстиції. 

При цьому, уповноважені представники країни, до якої подаються документи, які потребують посвідчення апостилем, через реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу.

За його словами, нині до цієї системи вже під'єднані 23 країни, серед яких США, Великобританія, Австрія,Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші.

«Ми входимо в передову 20 країн, які застосовують електронний апостиль у транскордонних  операціях. Після публікації постанови протягом 2 тижнів новація працюватиме в тестовому режимі. А потім перейде в постійне використання», - резюмував Павло Петренко.

Довідково. Апостиль - спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав - учасниць Конвенції. 

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ (ст. 5 Конвенції). 

Офіційними документами, за Конвенцією, є, зокрема: документи, які надходять з нотаріату, адміністративних і судових органів; свідоцтва про реєстрацію актів громадянського стану; документи, що надходять від органу або посадової особи, які підлягають юрисдикції держави і підпис на яких може бути засвідчений шляхом апостиля без попереднього засвідчення підпису нотаріусом. 

Апостиль повинен відповідати зразку, що додається до Конвенції, і може бути складений офіційною мовою органу, який видає його.

В Україні апостиль проставляється трьома органами влади:

Мін’юст (нотаріальні, судові документи,акти цивільного стану, інформація з ЄДР);

Міністерство освіти і науки (документи про освіту);

Міністерство закордонних справ (виписка про судимість, довідка про фінансову спроможність, інші офіційні документи).

В листопаді цього року лише МЮ запроваджується видача електронного апостиля.