19-02-201813:13

Мін’юст запустив проект «Я МАЮ ПРАВО! на виконання рішення суду»

В рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» почав діяти новий напрямок, який надасть українцям вичерпну інформацію про те, як реалізувати своє право на виконання судового рішення.

Розроблено перші інформаційні матеріали, які можна знайти на сайті «Я МАЮ ПРАВО!» pravo.minjust.gov.ua. Також у рамках проекту регулярно проводяться правопросвітницькі акції, семінари, юридичні консультації та виїзди мобільних груп по всій Україні.

Фахівці органів юстиції та системи безоплатної правової допомоги пояснюють, хто такий стягувач, які кроки зробити, щоб виконати судове рішення, які дані повинен містити виконавчий документ та як отримати присуджені кошти.

Для боржників так само розроблений покроковий путівник, який інформує їх про необхідні кроки після відкриття виконавчого провадження, а також  роз’яснює, яка настає відповідальність за невиконання рішення суду.

«Це путівник, де кожна особа зможе отримати відповіді на конкретні запитання, які стосуються виконання судових рішень в Україні. Це не просто роз’яснення основних прав та свобод, а корисні, прикладні поради з приводу того, як ці права захищати», - повідомила Світлана Глущенко, заступник Міністра юстиції.

Важливою складовою нової ініціативи є відкритий Реєстр боржників та оприлюднений список боржників зі сплати аліментів – так званої #ДошкиГаньби. Висвітлення імен неплатників має стимулювати злісних боржників не залишати своїх дітей без законних виплат.

Окрім цього, по всій країні почали діяти мобільні групи з ліквідації заборгованості з виплати аліментів, які проводитимуть регулярну перевірку стану виконання рішень про стягнення коштів з недобросовісних боржників у регіонах. Такі групи вже працюють у Київській та Запорізькій областях.

З 6 березня починає діяти система щомісячного моніторингу, як діє в реальному житті закон щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів, а статистика і показники по регіонах будуть регулярно оприлюднюватися через офіційні канали комунікації Міністерства юстиції.

Важливою частиною роботи в цьому напрямку є боротьба з підприємствами-боржниками по заробітній платі. Так, минулого року державні виконавці Мін'юсту стягнули з недобросовісних роботодавців на користь працівників понад 354 млн грн заборгованості по заробітній платі. Цього року роботу продовжено, вже наступного кварталу Мін’юст планує створити окремі виконавчі групи з ліквідації боргів по заробітній платі по всій країні.

 

Посилання на буклети

Пам‘ятка боржника

Пам‘ятка стягувача