13-02-201813:10

Мобільні групи з ліквідації заборгованості по аліментах почали працювати на Київщині та Запоріжчині

У Київській та Запорізькій областях почали діяти перші мобільні групи з ліквідації заборгованості по оплаті аліментів, які проводитимуть регулярну перевірку стану виконання рішень зі стягнення аліментів з недобросовісних боржників у регіонах. Про це повідомив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, за дорученням якого й були створені відповідні групи.

За його словами, до кінця лютого аналогічні мобільні групи проведуть перевірки в усіх регіонах України. Окрім цього, наразі триває створення Центрального та регіональних штабів з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

«Створення штабів та мобільних груп є послідовним та логічним продовженням роботи Міністерства юстиції у напрямку суттєвого покращення в Україні ситуації з виконанням рішень зі стягнення аліментів», - наголосив Сергій Шкляр.

Окрім цього, ліквідаційні групи проводитимуть роз’яснювальну роботу серед працівників органів ДВС щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Він нагадав, що цей закон встановлює нові види заходи примусу до неплатників аліментів. Зокрема боржників, які не платять аліменти понад 6 місяців, до моменту повного погашення боргу позбавлятимуть права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати, вирішувати, чи має право його дитина покидати територію країни. Окрім цього, боржників буде притягнено до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно-корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу перед дитиною.

«Розроблений Мін'юстом закон #7277 набув чинності 6 лютого. Міністерство юстиції уже, як і обіцяло, запустило відкритий реєстр боржників зі сплати аліментів, тож зараз ми зобов’язані використати усі можливі інструменти та докласти максимум зусиль, щоб змусити недобросовісних боржників виконувати свої зобов’язання перед власними дітьми. Для того, щоб контролювати процес виконання таких рішень та допомагати виконавцям на місцях і створюються регіональні штаби та мобільні групи», - зазначив Сергій Шкляр.