08-12-201715:51

Наталія Бернацька: Мін’юст вимагає розслідувати спроби тиску на відомство з боку співробітники НАБУ

Міністерство юстиції вимагає розслідувати факти незаконного проникнення, обшуку та вилучення документів Мін’юсту, що може бути розцінено як спроби тиску на відомство з боку Національного антикорупційного бюро України. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Бернацька.

Вона повідомила, що сьогодні о 7:15 ранку до Міністерства юстиції увірвалися співробітники Національного антикорупційного бюро, забрали ключі від усіх кабінетів у прибиральниці, після чого зачинилися в одному з кабінетів, де провели близько години. Жодних документів, які б підтверджували їхнє право на проникнення у приміщення чи проведення обшуку, представники НАБУ не пред’явили.

За її словами, коли на роботу прийшли співробітники  Мін’юсту  і почали вимагати у силовиків документи, які дають їм право перебувати в приміщенні, співробітники НАБУ покинули будівлю, залишивши на столі незаконний протокол обшуку.

«Міністерство юстиції розцінює це як вторгнення в приміщення та проведення незаконного обшуку в порушення усіх норм Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Так само ми розцінюємо це як незаконне вилучення документів Міністерства юстиції без будь-яких на це підстав», - зазначила Наталія Бернацька.

Вона звернула окрему увагу, що всі дії співробітники НАБУ проводили без належної фіксації, без присутності адвокатів чи співробітників Мін’юсту.

Вона також повідомила, що одразу після подій у Мін’юсті співробітниками НАБУ було проведено обшук в квартирі та автомобілі керівника Секретаріату Урядового уповноваженого з прав людини, в неї було вилучено мобільний телефон.

«Ми розцінюємо ці дії як атаку на Міністерство юстиції і спроби тиску на відомство, пов’язану з тим, що багато кримінальних справ, які розслідує Національне антикорупційне бюро України і які розслідуються стосовно представників НАБУ, потребують проведення експертизи Міністерства юстиції», - заявила перший заступник Міністра юстиції.

Вона наголосила, що Міністерство юстиції не піддається жодному тиску і надалі продовжить свою роботу у чіткій і повній відповідності з чинним законодавством.

Вона також зазначила, що з травня Міністерство юстиції неодноразово отримувало інформацію, що НАБУ розслідує справу, пов’язану з виконанням рішення Європейського суду з прав людини.

Суть справи у тому, що компанія «Золотий мандарин ойл» ще в 2000-х роках передала на зберігання до «Київенерго» мазут. Після цього «Київенерго» незаконно спожила цей мазут. Компанія пішла до суду і виграла суди усіх інстанцій з вимогою повернути своє майно. Але «Київенерго» була в списку компаній, які були під мораторієм щодо виконання рішень суду відносно неї. Рішення не виконувалися. Представники компанії ще у 2013 році звернулися до ЄСПЛ зі скаргою на невиконання рішень національних судів.

«За практикою ЄСПЛ мораторії заборонені – неможливо заборонити виконання судових рішень. Таких справ у нас дуже багато. У 100% таких справ суд стає на бік позивача і вимагає не лише негайно виконати рішення суду з перерахунками, а й сплатити компенсацію», - додала Наталія Бернацька.

Завдяки врегулюванню саме цієї справи вдалося запобігти збитків держбюджету на суму 150 мільйонів гривень.

Після того, як в 2017 році сто відсотків акцій Київенерго перейшло у власність компанії «ДТЕК», Міністерство юстиції направило регресний позов проти Київенерго з вимогою відшкодувати сплачені за вимогою ЄСПЛ кошти до держбюджету.

Окремо наголошую: судової ухвали щодо проведення обшуку в будівлях Міністерства юстиції немає. Всі матеріали зазначеної справи приєднані до нашого регресного позову і передані до суду, тому звинувачення щодо можливого знищення будь-яких документів є безпідставні.

Вона наголосила, що Міністерство юстиції, відповідно до взятих на себе міжнародних зобов’язань, ще у 2014 році поставило перед собою мету ліквідувати заборгованість за всіма справами проти нашої держави у ЄСПЛ.

«Цього року ми успішно виконали всі рішення, винесені ЄСПЛ відносно України, як цього вимагає українське та міжнародне законодавство. Ми й надалі готові надати будь-які документи й пояснення слідчим стосовно цієї і будь-якої іншої справи. Ще раз наголошую: Мін’юст не піддається на провокації і силовий тиск. Ми й надалі продовжимо виконувати свої обов’язки у межах, визначених чинним законодавством», - заявила Наталія Бернацька.