13-06-201817:46

Наталія Бернацька: реформа виконання судових рішень – один з індикаторів ефективності судової системи

Про важливість судової реформи та роль Міністерства юстиції України у цьому процесі повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Бернацька на VI Міжнародному судово-правовому форумі.

За її словами, для Мін’юсту та уряду загалом судова реформа є надважливою. Починаючи з 2014 року команди Міністерства юстиції та інших відомств не лише активно брали участь в роботі Ради судової реформи, але й спостерігали за голосуваннями, які відбувались в парламенті.

«Говорити про ефективність будь-якої реформи в нашому суспільстві важко, адже в нас існує дихотомія «від зради до перемоги». Звідси - відсутня об’єктивність в оцінках реформ. Але сподіваюся, вже зовсім скоро громадськість зможе оцінити ті практичні результати, які професійна спільнота відчуває кожен день в своїй роботі», - наголосила Наталія Бернацька.

Вона зауважила: «Якщо оцінювати реформу в історичному масштабі – від змін в Конституції до прийняття закону про Антикорупційний суд – пройшов досить невеликий проміжок часу. Це лише два роки, протягом яких судова система змінилася кардинально».

Одночасно Наталія Бернацька підкреслила, що зміни в судовій сфері позитивно впливають на імідж України. «Якщо раніше, в 2014 році, під час засідань Комітету міністрів Ради Європи нам доводилося виправдовуватися через надмірну політизацію процесу обрання суддів, надмірну участь представників різних політичних партій в формуванні судової системи, то зараз, сидячі поряд з Російською Федерацією та іншими країнами, ми маємо, чим апелювати, маємо, що сказати та про які позитивні результати прозвітувати».

Перший заступник Міністра також акцентувала увагу на тому, що головна мета судової реформи полягає в тому, аби саме суспільство відчуло позитивні зрушення у цій сфері. З формуванням нового Верховного Суду, Вищої ради правосуддя за найкращими світовими стандартами, Вищої кваліфікаційної комісії, суспільство відчуває, що правосуддя здійснюється по-іншому - на якісно вищому рівні, впевнена Наталія Бернацька.

Водночас вона відмітила, що говорити про повне оновлення судової системи можна буде лише через деякий час, коли будуть повністю реформовані всі її рівні, в першу чергу, сформовано Антикорупційний суд та суд, який спеціалізуватиметься на питаннях інтелектуальної власності. Тим не менш, за словами Наталії Бернацької, вже зараз відчуваються кардинальні зміни у судовій сфері.

Говорячи про роль Мін’юсту в процесі оновлення судової системи, вона підкреслила, що відомство дуже активно працює над реформуванням системи виконання рішень судів, що є одним із індикаторів ефективності роботи всієї судової системи.

«Яким би хорошим не був суд, але якщо виконується лише 7% рішень судів, це нівелює всю нашу роботу по оновленню системи. Звичайно, і в інших країнах немає 100% виконання всіх судових рішень. Але на сьогодні реформа, яка була проведена в сфері виконання рішень, дуже впливає на підвищення як їх кількості так і якості виконання». Зокрема, в результаті реформи з’явилися приватні виконавці і на даний момент в Україні їх налічується більше 100 осіб. З їх виходом «на арену» процес виконання прискорився і став більш ефективним.

Наприкінці доповіді Наталія Бернацька підкреслила, що мета Мін’юсту - робити ті зміни,які не можливо було б відмінити у майбутньому. Так, зокрема, реформа виконання судових рішень, яка передбачає передачу функцій держави приватним виконавцям, їх деполітизацію та децентралізацію, має практично незворотній характер.

«Оцінюючи найважливіші індикатори і перспективи судової реформи, можна сказати, що судова система стала більш відкритою, процес - більш прозором. Наразі очікуємо на вдосконалення законодавства та формування нових правоохоронних органів. Ми сподіваємося, що після завершення судової реформи ми будемо експортувати свій досвід до інших країн світу і навчати їх, як можна оновити судову систему в 21 столітті», - підсумувала Наталія Бернацька.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/pershiy-zastupnik-ministra-yustitsii-nataliya-bernatska-priynyala-uchast-v-vi-mijnarodnomu-sudovo-pravovomu-forumi-kiiv-13-chervnya-2018-roku