30-11-201716:09

Наталія Бернацька: Щороку в Україні від домашнього насильства гинуть понад 600 жінок

З 25 листопада по 10 грудня  в Україні тривають  16 днів активізму проти насильства по відношенню  до жінок та дівчат. Україна долучилася до акції «16 днів проти насильства» у 2001 році.

Активісти у всьому світі,  як в урядовому так і не в урядовому секторі,  об’єднують  всі свої зусилля щоб спрямувати їх на захист і увагу суспільства на цю суспільно важливу проблему.  

За словами Першого заступника Міністра юстиції Наталії Бернацької: «Щороку в Україні від домашнього насильства гинуть понад 600 жінок, лише 10 відсотків жінок,  які страждають повідомляють про це в правоохоронні органи. Загалом, це світова проблема, і  кожна третя  жінка у світі  хоча б раз зазнала  сексуальне або фізичне  насилля. Ми повинні прийняти надважливі рішення для того щоб боротися з цією проблемою».

Наразі в Парламенті знаходяться три ключові проекти, зокрема, Законопроект № 5294 про запобігання та протидію домашньому насильству.

Законопроект №4952 від 12.07.2016 р. про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. (Стамбульська конвенція), який запроваджує  додаткові  інструменти  захисту жертв насильства шляхом застосування обмежувальних заходів,  корекційні програми для осіб, які вчинили насильство. Крім того, на розгляді у Парламенті знаходиться  надважливий проект, який пов'язаний із захистом дітей, який посилює відповідальність за несплату аліментів.

«Ми сподіваємось,  що всі ці проекти законів, які були вже підтримані у першому читанні  найближчим часом будуть прийняті Парламентом» - висловила надію Наталія Бернацька .

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/videoblog-pershogo-zastupnika-ministra-yustitsii-natalii-bernatskoi