04-12-201714:21

Наталія Бернацька закликала ВР підтримати законопроекти, спрямовані на захист жінок та дітей від насильства та несплати аліментів

Нині на розгляді Парламенту перебуває 3 законопроекти, які потребують термінової уваги і підтримки з боку Верховної Ради та суспільства. Це 2 документи, спрямовані на боротьбу з домашнім насильством відносно жінок, та проект закону, який посилює відповідальність за несплату аліментів. Про це зазначила перший заступник Міністра юстиції Наталія Бернацька у своєму відеоблозі.

«Ми сподіваємося, що всі ці проекти законів, які були прийняті в першому читанні, будуть найближчим часом прийняті Парламентом», - заявила вона.

За її словами, з 25 листопада по 10 грудня тривають 16 днів боротьби з насильством проти жінок та дівчат. У всьому світі активісти, як урядового, так і в неурядового сектору, об’єднують свої зусилля задля того, щоб спрямувати їх на посилений захист і увагу суспільства до цієї надважливої проблеми.

«Щороку в Україні від домашнього насильства гине понад 600 жінок. Лише 10% тих, хто страждають від домашнього насильства, повідомляють про це правоохоронні органи. Це загальносвітова проблема. Кожна третя жінка в усьому світі хоча б раз у житті постраждала від фізичного або сексуального насильства. Ми мамо об’єднати свої зусилля і прийняти надважливі рішення для того, щоб побороти цю проблему», - наголосила Наталія Бернацька.

Вона також зауважила, що проблема несплати аліментів стала системною в Україні. Нині зареєстровано 538 тисяч виконавчих проваджень про стягнення аліментів на користь дітей.

«Міністерство юстиції виступило з ініціативою в рамках тижня проти насильства над жінками й дітьми прийняти законопроект про посилення відповідальності за несплату аліментів. Цей проект вже прийнято у першому читанні і ми закликаємо підтримати його у другому читанні», - додала перший заступник Міністра юстиції.

Вона повідомила, що проект передбачає обмеження для боржників права виїжджати за кордон, керувати транспортним засобом, використовувати зброю та займатися полюванням. Також боржник може бути направлений на соціальні роботи, зарплата за які піде на сплату аліментів.

«Ми сподіваємося, що прийняття цього законопроекту дозволить нам спрямувати якомога більше коштів на виконання зобов’язань перед дітьми», - резюмувала Наталія Бернацька.

Нагадаємо, що Парламент вже прийняв у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» (№4952), проект Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (№5294) та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (№7277).

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/pershiy-zastupnik-ministra-yustitsii-nataliya-bernatska-u-svoemu-videozvernenni-zaklikae-deputativ-progolosuvati-za-3-zakonoproekti