31-05-202316:52

Науково-практичний коментар до Закону «Про адміністративну процедуру» тепер доступний онлайн

15 грудня 2023 року набере чинності Закон «Про адміністративну процедуру» (ЗАП). Тож, до цього часу сотні законів і підзаконних актів підлягають перегляду та приведенню у відповідність до цього Закону, а тисячі державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та суддів адміністративних судів мають підготуватися до запровадження нових правил взаємодії держави з громадянами і бізнесом. Науково-практичний коментар до ЗАП покликаний допомогти публічним службовцям та іншим фахівцям у практичному застосуванні цього Закону як на етапі підготовки до його впровадження, так і після набуття чинності.

У Коментарі розкривається нова для українського законодавства термінологія, конкретні норми та їх зв’язок з принципами адміністративної процедури. Особлива увага приділяється поясненню мети кожної норми, наводяться приклади та моделі їх застосування з посиланням на поточну практику в Україні та закордоном.

Науково-практичний коментар стане у пригоді:

·  державним службовцям;

·  посадовим особам місцевого самоврядування;

·  суддям адміністративних судів;

·  науковцям;

·  викладачам адміністративного права;

·  фахівцям приватного сектору;

·  усім громадянам для ефективної реалізації своїх прав.

До авторського колективу з підготовки Коментаря були залучені фахівці, які брали безпосередню участь у розробленні законопроєкту «Про адміністративну процедуру» у складі робочої групи Міністерства юстиції України та робочої групи Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

Довідково:

Електронний примірник видання доступний ТУТ.

Ознайомитися із Законом «Про адміністративну процедуру» можна ТУТ.

Всі охочі також можуть пройти онлайн-курс «Загальна адміністративна процедура» на платформі Зрозуміло та ознайомитися з коротким Посібником з загальної адміністративної процедури.

Науково-практичний коментар підготовлено за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR).