11-12-201815:36

Незалежність судових експертів гарантована державою, і жоден орган влади чи політик не може впливати на їх роботу

Розповсюджена у ЗМІ інформація щодо зміни порядку рецензування судових експертиз з метою нібито нівелювання основного доказу НАБУ у «справі Мартиненка» є брехнею та маніпуляцією.

Система судових експертиз, відповідно до процесуального законодавства, є незалежною від будь-яких органів влади. Міністерство юстиції виконує функцію лише формування політики у цій сфері.

Вся нормативна база, яка напрацьована в сфері судових експертиз, відповідає вимогам чинного законодавства та міжнародним стандартам.

«Так само ми дуже розраховуємо на те, що принципу незалежності та невтручання в діяльність експертів будуть дотримуватись всі правоохоронні органи, представники громадянського суспільства та засоби масової інформації», - наголосила заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко.

Експерт є процесуальною фігурою у кримінальному та цивільному провадженні та користується відповідними гарантіями незалежності від втручань у його діяльність.

Процес рецензування запроваджено виключно для удосконалення професійної майстерності судових експертів. Він жодним чином не підміняє собою висновок експерта, як спеціальний спосіб доказування у справі.