19-11-202109:59

Нотаріальні послуги для осіб з інвалідністю: як отримати?

Особи з інвалідністю володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених законодавством України на рівні з іншими громадянами.

Тому, для реалізації їхніх прав і свобод державою створюються спеціальні умови, щоб не обмежувати ці права.

Як потрапити на прийом до нотаріуса?

Якщо особа має проблеми зі слухом, потрапити на прийом до нотаріуса можливо за допомогою засобів електронного зв’язку. Електронні адреси державних нотаріальних контор у різних областях України можете знайти на сайтах міжрегіональних управлінь Мін'юсту (https://minjust.gov.ua/str_ter).

Якщо особа має вади зору, при користуванні офіційним вебсайтом Мін'юсту або його міжрегіональних управлінь необхідно перейти на режим «людям із порушенням зору», значок розташований у правому верхньому кутку сайту.

Які особливості порядку вчинення нотаріальної дії за участю особи з інвалідністю?

Якщо фізична особа внаслідок фізичної вади, хвороби або іншої причини (наприклад, неписьменна) не може власноручно підписати документ, то за її дорученням у її присутності та в присутності нотаріуса цей документ може підписати інша особа, яка визначається зазначеною фізичною особою.

Про причини, з яких фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, не мала змоги підписати документ, зазначається у тексті документа та у посвідчувальному написі.

Правочин за особу, яка не може підписати його, не може підписувати особа, на користь або за участю якої його посвідчено.

Якщо фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, має вади зору або з інших причин не має змоги самостійно прочитати документ, нотаріус уголос прочитує їй текст документа, про що на документі робиться відповідна відмітка.

Якщо фізична особа з вадами слуху чи/та мовлення, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, письменна, вона має прочитати документ і  підписати його.

Якщо така особа у зв'язку з хворобою або фізичною вадою не може підписати документ, то при вчиненні нотаріальної дії обов'язково повинна бути присутня особа (сурдоперекладач), яка володіє технікою спілкування з особами із вадами слуху чи/та мовлення і може підтвердити своїм підписом, що зміст правочину, заяви чи іншого документа відповідає волевиявленню та дійсним намірам учасника нотаріальної дії.

Підпис особи (сурдоперекладача) проставляється після тексту документа.

Чи повинна особа з інвалідністю оплачувати вартість нотаріальних послуг?

Так, повинна. Однак зауважуємо, що якщо ви звернулися для вчинення нотаріальної дії до державного нотаріуса – ви будете мати певні пільги з оплати державного мита: від сплати державного мита звільняються інваліди Великої Вітчизняної  війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II груп.

Вказана категорія осіб також звільняється від оплати за додаткові послуги правового характеру, які не пов'язані із нотаріальними діями, які вчиняються, а також технічного характеру.

У свою чергу приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та фізичною особою.

Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до нотаріальної дії,яка вчиняється, провадиться за домовленістю сторін.

Більш детальна інформація щодо суми, яку необхідно буде сплатити за вчинену нотаріальну дію, та інших додаткових платежів може бути надана безпосередньо державним чи приватним нотаріусом за умови надання документів, які необхідні для вчинення відповідної нотаріальної дії.

Водночас зазначаємо, що на підтвердження суми, яку особа має сплатити нотаріусу,  на вимогу такої особи нотаріус повинен видати письмову довідку про розмір плати за вчинення відповідної нотаріальної дії, яка визначена державним нотаріусом або щодо якої було досягнуто домовленості між приватним нотаріусом та особами, які звернулися для вчинення відповідної нотаріальної дії, з посиланням на чинне законодавство.

Така довідка має бути підписана нотаріусом та скріплена його печаткою.