21-02-202309:00

Об’єднання справ стосовно Донбасу та повномасштабного вторгнення у ЄСПЛ – дослідження «логічного ланцюжка» навмисності та цілеспрямованості дій російської федерації

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), в якому Україна з 2014 року активно та успішно веде юридичну боротьбу з російською федерацією, об’єднав справи «Україна та Нідерланди проти росії», у якій суд вже визнав окупацію рф частини сходу України з 2014 року, та «Україна проти росії (Х)» щодо повномасштабного вторгнення в одне провадження.

Міждержавна справа «Україна та Нідерланди проти Росії» (№№ 8019/16, 43800/14, 28525/20) стосується порушень росією прав людини на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей з 2014 року. 25 січня 2023 ЄСПЛ визнав її прийнятною, наголосивши на присутності російських військ на Донбасі щонайменше з квітня 2014 року, та окремо вказав, що ефективний контроль росії над так званими «Л/ДНР» зберігався щонайменше до початку 2022 року. Таким чином суд охопив максимально можливі часові рамки, які розглядаються у цій справі.

Заява ж щодо повномасштабного вторгнення «Україна проти росії (Х)» (№ 11055/22) була подана 23 червня 2022 року (їй передувало кілька звернень до ЄСПЛ за забезпечувальними заходами в порядку Правила 39 Регламенту ЄСПЛ) та стосується порушень росією прав людини на території України з 24 лютого 2022.

Відповідно до рішення Великої палати ЄСПЛ від 17 лютого 2023 року, відтепер у провадженні ЄСПЛ є справа «Україна та Нідерланди проти росії» за заявами №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20 та 11055/22.

«Поки ЄСПЛ вирішує подальший порядок розгляду справ після їх об’єднання, вже можна чітко сказати про кілька переваг такого процесуального рішення для України», – зазначила Маргарита Сокоренко, Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини.

Серед таких переваг наступні:

1.                  Пришвидшення розгляду справи щодо повномасштабного вторгнення. 25 січня 2023 року ЄСПЛ визнав прийнятною так звану справу по Донбасу і перейшов до її розгляду по суті. Відтак, об’єднання справ поглинає необхідність пройти той самий етап у справі «Україна проти Росії (Х)», а відтак Україна «економить» щонайменше рік-два (а насправді набагато більше) в цьому процесі.

 

2.                  Оптимізація процесу розгляду справ. Об'єднання справ також може допомогти оптимізувати процес розгляду, оскільки низка аспектів двох справ є подібними та взаємодоповнюваними. Вбивства, викрадення, тортури, посягання на приватне та сімейне життя, захоплення/знищення майна, дискримінація за мовою, віросповіданням, поглядами – все це частина офіційної політики росії з 2014 року, яка отримала продовження на територіях України, захоплених рф після 24.02.2022.

 

3.                  Вивчення ЄСПЛ справи в більш глобальному контексті. Вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року не існує окремо від загального контексту і не перебуває «у вакуумі». Активна фаза російської агресії проти України почалась у 2014 році. Тобто, все це лягає в загальну «картину» та парадигму агресивних планів рф щодо нашої держави. Об’єднання справ значно полегшить роботу суддям ЄСПЛ, адже у справі «Україна та Нідерланди проти росії» вже поданий великий масив доказів, необхідний для розуміння логіки дій рф, починаючи з 2014 року, та передумов широкомасштабного вторгнення в Україну, яке є предметом розгляду справи «Україна проти росії (Х)». ЄСПЛ буде набагато простіше прослідкувати умисну політику рф, направлену на знищення українців під час збройної агресії.

 

4.                  Ефективність рішення. Такий крок ЄСПЛ допоможе Україні отримати більш повне рішення, оскільки в одній справі будуть розглядатися різні аспекти порушення прав людини, які були скоєні росією в Україні та тривають з 2014 року, а деякі з них розвиваються за своїм характером. Ключовим завданням Уряду України у міждержавних справах у ЄСПЛ є доведення того, що порушення прав людини, які вчиняє російська федерація на території України з 2014 року, є триваючими та за своїм характером є цілеспрямованою політикою рф. Міністерство юстиції України вже досягло чудових результатів у цьому напрямку – в нас є рішення ЄСПЛ щодо прийнятності в Кримській справі (справа «Україна проти росії (щодо Криму)», яку ЄСПЛ визнав прийнятною 14 січня 2021 року та підтвердив захоплення рф Кримського півострову в кінці лютого 2014 року), і тепер у Донбаській («Україна та Нідерланди проти росії»), які підтверджують існування так званої «адміністративної практики» щодо масових порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях. Об’єднання справ якнайкраще покаже, що масові порушення рф прав людини в ході широкомасштабного вторгнення, свідками яких став весь світ, не є випадковими. Маючи докази, які Україна вже подала до ЄСПЛ у справі «Україна та Нідерланди проти росії», ЄСПЛ чітко зможе побачити, що такі порушення відбувалися задовго до 24 лютого 2022 і лише збільшились за масштабами та стали більш цинічними за своєю природою. Крім того, воно дозволяє юридично закріпити факт того, що вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року існує не окремо від загального контексту агресії рф з 2014 року.

 

5.                  Збільшення ваги справи. Об’єднання справ може надати Україні більшу підтримку та платформу для просування її справи перед світовою спільнотою. Варто нагадати, що у справі «Україна та Нідерланди проти росії» разом з Україною співзаявниками є Королівство Нідерландів, а стосовно заяви по повномасштабному вторгненню 26 держав заявили про бажання приєднатись до справи як треті сторони.

Наостанок варто вказати, що рішенням про об'єднання міждержавних справ ЄСПЛ відкриває для себе нову сторінку свого функціонування – ще ніколи в історії цього суду не перебувало настільки масштабних за обсягом, комплексністю, часовими рамками та значимістю справ, які важливі не тільки для двох сторін провадження, а й для міжнародної спільноти та міжнародного правопорядку загалом.