07-12-201717:01

Офіційна позиція щодо переселенців, які проживають в гуртожитку Інституту післядипломної освіти

Родини внутрішньо переміщених осіб, які проживають у гуртожитку Інституту післядипломної освіти Міністерства юстиції України, повинні оформити своє проживання відповідно до чинного цивільного законодавства та підписати публічні договори.

В гуртожитку Інституту права та післядипломної освіти Мін’юсту (Київ, вул. Кустанайська, 6) з 2014 року проживають сім'ї внутрішньо переміщених осіб - загалом 23 родини.

З них - 14 сімей отримують послуги з тимчасового перебування на підставі відповідного укладеного публічного договору, як це передбачено чинним цивільним законодавством. Жодна з цих 14 сімей не має заборгованості за перебування у гуртожитку навчального закладу.

Водночас 9 сімей, які так само проживають у вищезазначеному гуртожитку, категорично відмовляються укладати договори про надання послуг з тимчасового перебування в гуртожитку. Заборгованість цих та інших внутрішньо переміщених осіб, які проживали в гуртожитку, становить 1 млн 400 тис. грн.

Відповідно до вимог чинного законодавства інститутом встановлено тариф – 44 грн за одне ліжко-місце за добу. Загалом, якщо сім’я займає кімнату, яка складається з кухні, санвузла, коридора і приміщення на два ліжко-місця, щомісячна оплата за проживання становить – 2700 грн.

За 3 роки судової тяганини щодо стягнення заборгованості за перебування цих осіб у гуртожитку, жодна справа не розглянута по суті. Інститут 2 роки не отримує бюджетного фінансування.

Незважаючи на це, боргів перед Київенерго колектив не має. Починаючи з 2015 року у приміщенні гуртожитку працює опалення, є гаряча, холодна вода, функціонує ліфт, оплачується заробітна плата працівникам.

Щоразу група осіб із сімей, які відмовляються оплачувати своє перебування в гуртожитку, порушує правила перебування у гуртожитку, влаштовує бійки. За цими фактами вже порушено декілька кримінальних проваджень.

З метою захисту прав людей, які проживають у гуртожитку, захисту прав трудового колективу та збереження державного майна, приміщення гуртожитку перебуває під охороною, запроваджено систему перепусток.

9 сім'ям вкотре запропоновано укласти відповідні договори та погасити заборгованість.

Додатково зауважимо: особам, які самостійно зайняли приміщення окремих кімнат гуртожитку в період, коли це майно не було віднесено до відання Міністерства юстиції, було запропоновано інші місця для компактного проживання. Від цієї пропозиції вони відмовилися в категоричній формі.

Окрім цього, окремі сім'ї володіють житлом на території України, всі отримують компенсації та виплати згідно з чинним законодавством.

Про необхідність забезпечення житлових прав цих осіб керівництво Інституту зверталось до КМДА, Міністерства соціальної політики, Міністерства у справах окупованих територій, Уповноваженого з прав людини, Уповноваженого з прав дитини, Народних депутатів України, КМУ.

Наразі всі ці особи мають разові перепустки для доступу в приміщення гуртожитку.