02-06-202115:25

Олександр Банчук: Кабмін схвалив законопроєкт «Про юстицію, дружню до дитини»

На виконання завдань Плану заходів з реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року розроблено та схвалено Кабміном проєкт Закону «Про юстицію, дружню до дитини». Як повідомив заступник Міністра юстиції, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук, мета законопроєкту – створити ефективну та повноцінну систему ювенальної юстиції, спроможну забезпечити законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дитини, яка потрапила у конфлікт із законом, і спрямовану на захист прав і свобод дітей-потерпілих та дітей-свідків.

«Створення умов для організації та ефективного функціонування юстиції, дружньої до дитини, – це законодавча основа для запобігання правопорушенням у дитячому середовищі, для забезпечення належного поводження з дітьми у контакті із законом та їхньої соціальної реабілітації», – зазначив Олександр Банчук.

Так, проєктом Закону пропонується визначити:

  • принципи юстиції, дружньої до дитини;
  • положення про поводження з дітьми, які вчинили правопорушення і потрапили до системи правосуддя, а також з дітьми, які є потерпілими або свідками і потребують застосування заходів соціальної реабілітації;
  • положення про альтернативні кримінальному провадженню та судовому розгляду можливості реагування на правопорушення дітей (зокрема, з проведенням процедури відновного примирення (медіації) або без неї із застосуванням одного чи декількох відновних заходів, спрямованих на соціальну реабілітацію дитини і запобігання повторному вчиненню нею правопорушень).
  • Крім того, пропонується звільнити дітей, які звернулись до суду, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх відповідних інстанціях.
  • Також законопроєктом пропонується покласти функції щодо здійснення соціальної реабілітації дітей у конфлікті та у контакті із законом на центри соціально-психологічної реабілітації дітей, при цьому ліквідувавши загальноосвітні школи та професійні училища соціальної реабілітації. «Методики соціально-психологічної роботи з дітьми, яких наразі влаштовують у загальноосвітні школи соціальної реабілітації, та значна кількість вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, які мають подібний, проте не встановлений досвід протиправної поведінки, мають багато спільних рис. Саме тому законопроєктом пропонується передбачити можливість роботи з такими дітьми в умовах одного закладу», – пояснив заступник Міністра юстиції.
  • Разом із тим, Кабмін схвалив ще один законопроєкт, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо юстиції, дружньої до дитини. Це, зокрема, зміни щодо:
  • презумпції невинуватості неповнолітніх;
  • запровадження можливості застосування до неповнолітнього у віці від 16 до 18 років подальшого звільнення його від адміністративної відповідальності;
  • заходів впливу до неповнолітнього та їх застосування;
  • загальних правил накладання стягнення за адміністративне правопорушення;
  • виокремлення порядку адміністративного затримання неповнолітнього;
  • умисного невиконання батьками або особами, які їх замінюють, рішень суб'єктів юстиції;
  • розширення переліку прав особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, зокрема, в частині користування безоплатною правовою допомогою у випадках, визначених Законом України «Про безоплатну правову допомогу»;
  • закріплення положень щодо обов'язкової участі захисника у справі про адміністративне правопорушення у разі притягнення неповнолітнього до адміністративної відповідальності;
  • надання повноважень прокурору щодо вирішення питання про можливість виведення неповнолітнього із кримінального провадження та вжиття щодо нього відновних заходів, здійснення контролю за виконанням угоди про виведення неповнолітнього із кримінального провадження;
  • вдосконалення порядку здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, які вчинені неповнолітніми, зокрема, проведення допитів та інших слідчих (розшукових) дій.

«Застосування норм цих законопроектів допоможе максимально наблизити юстицію щодо дітей до міжнародних стандартів. Ми зможемо створити умови для забезпечення законності, обґрунтованості та ефективності кожного рішення щодо дитини у конфлікті з законом, а також захисту прав дітей-потерпілих та дітей-свідків. Крім того, нам вдасться зміцнити позитивні елементи існуючої системи органів і служб у справах дітей та реформувати неефективні або мало спроможні її складові», – додав Олександр Банчук.