03-03-202117:07

Олександр Банчук: Профільний парламентський Комітет підтримав проєкт Закону «Про адмінпроцедуру» для голосування в цілому

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав рішення про впровадження єдиних, прозорих та зрозумілих правил взаємодії між державою – проєкт Закону «Про адміністративну процедуру» та рекомендував його до прийняття у другому читанні.

«До прийняття цього законопроєкту Україна йде вже 20 років. Він є одним із найбільш очікуваних від України з боку ЄС. Але його також очікує і українське суспільство, адже його прийняття вперше дозволить на законодавчому рівні врегулювати всю сукупність багатоманітних відносин між чиновниками та громадянами і бізнесом», – зазначив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Законопроєктом про адмінпроцедуру передбачається:

  • зобов’язання адміністративних органів обґрунтовувати свої рішення;
  • наділення учасників адміністративних правовідносин суттєвими процедурними правами (право особи бути вислуханою до прийняття будь-якого індивідуального рішення, що може на неї негативно вплинути, та надати необхідні докази; право кожної особи на доступ до матеріалів справи, які її стосуються), що сприятиме реалізації громадянами конституційного права на звернення;
  • встановлення вимог до форми та змісту адміністративних актів та правил набрання ними чинності;
  • визначення процедури оскарження адміністративних актів у позасудовому порядку.

«Це по суті своєрідна інструкція: для органів влади – у який спосіб вони можуть взаємодіяти з громадянами, з юридичними особами, а для громадян – щодо чіткого викладення процедури оскарження рішень, дій або бездіяльності органів влади», – додав заступник очільника Мін’юсту.

Презентація