13-12-201912:51

Олександр Банчук: У 2021 році планується запуск фонду відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів

У Міністерстві планують запровадити новий механізм відшкодування збитків потерпілим від насильницьких злочинів. Зокрема, йдеться про створення фонду, який повинен запрацювати у 2021 році. Про це повідомив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук в інтерв’ю Цензор.НЕТ.

«Ми розраховуємо, що в середньому щороку такі виплати отримуватимуть від 10 до 20 тисяч потерпілих від насильницьких злочинів. Якщо людина загинула, то звернутися по компенсацію зможе хтось із її родичів. За надходженнями такий фонд становитиме приблизно 200-300 млн грн на рік. Це мінімальні прорахунки, які робили наші фахівці разом з представниками консультативної місії Європейського Союзу», – зазначив Олександр Банчук.

За його словами, виплати фонду не скасовують можливість подання позову під час розгляду кримінальної справи в суді, щоб за заподіяну шкоду платив злочинець. Для підтвердження завданої шкоди потрібно буде надати довідку від судово-медичного експерта і витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заступник Міністра наголосив, що питання розміру виплат буде вирішуватися Урядом: потрібні розрахунки від Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я і Міністерства фінансів. Також потрібно врахувати надходження до цього фонду, щоб зрозуміти, скільки держава зможе реально виплачувати.

Водночас Олександр Банчук зауважив, що існує дві пропозиції щодо ресурсів для наповнення фонду. «Перша – це надходження від штрафів по кримінальних і адміністративних справах. Крім того, проєкт закону також передбачає запровадження судового збору у кримінальному провадженні для осіб, які визнані винуватими», – повідомив заступник.

«Норми законопроєкту виписані таким чином, щоб максимально захистити права потерпілої особи, але водночас зменшити ризики застосування шахрайських схем», – додав Олександр Банчук.