25-01-202214:14

Олександр Банчук: За неповагу до суддів ВАКС доведеться відповідати – Парламент ухвалив відповідний закон

281 голосом "За" Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому розроблений Мін'юстом закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення». Він дає право карати за неповагу до суддів Вищого антикорупційного суду.

«Одна з умов належного функціонування правової держави – повага до суду. За невиконання цієї вимоги особи притягаються до юридичної відповідальності. Втім, і досі таких повноважень не мали судді вищих спеціалізованих судів, в тому числі – Вищого антикорупційного суду. Вони були позбавлені можливості вирішувати питання про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за наявності при цьому прямого обов’язку реагувати на неповагу до суду, порушення порядку судового засідання. На вирішення цього питання і був спрямований проєкт Закону», – зазначає заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

З прийняттям цього закону судді вищих спеціалізованих судів, у тому числі ВАКС, отримують повноваження реагувати на неповагу до суду, порушення порядку судового засідання. Закон надає суддям вищих спеціалізованих судів відповідні повноваження на розгляд таких справ у порядку, встановленому для місцевих господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду. Крім того передбачається, що постанова, прийнята за результатами розгляду такої справи вищим спеціалізованим судом, може бути оскаржена до апеляційної палати вищого спеціалізованого суду.

Як повідомляє Олександр Банчук, проявами неповаги до суду є злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи порушення порядку під час судового засідання, а також вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Порушників можна буде притягти до адмінвідповідальності у вигляді штрафу на суму від 850 до 2550 грн.