01-09-202116:27

Олександр Банчук: Зроблено важливий крок до створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Закону України «Про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій», який передбачає створення системи регулярних внутрішніх (адміністративних) і зовнішніх пенітенціарних інспекцій та відповідного приведення повноважень прокуратури у цій сфері у відповідність до вимог Конституції України. Про це повідомив заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

За його словами, законопроєкт було розроблено на виконання вимог Конституції України задля створення подвійної системи регулярних внутрішніх (адміністративних) і зовнішніх пенітенціарних інспекцій установ попереднього ув’язнення та установ виконання покарань з метою дотримання прав та інтересів засуджених і осіб, узятих під варту, персоналу установ виконання покарань та установ попереднього ув’язнення.

Загалом проєкт Закону складається з п’яти розділів, якими визначаються поняття та завдання подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій, предмет та види подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій, повноваження суб’єктів внутрішніх (адміністративних) та зовнішніх пенітенціарних інспекцій, фінансування внутрішніх (адміністративних) та зовнішніх пенітенціарних інспекцій.

«Цей законопроєкт захищає права осіб, які перебувають у місцях несвободи, після ліквідації в органах прокуратури функції нагляду, як це передбачено Конституцією. Зокрема, відповідно до змінених у 2016 році вимог пункту 9 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, встановлено, що прокуратура продовжує функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, - до набрання чинності законом про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій. Таким чином, наша мета полягає в тому, аби умови утримання ув’язнених та поводження з ними були предметом моніторингу з боку незалежного органу або органів, які публічно оприлюднюватимуть результати моніторингу. Схвалення Урядом відповідного законопроєкту - це важливий крок у цьому напрямі», - зазначив Олександр Банчук.