16-09-200300:00

Олександр Лавринович вирішив питання щодо виконання українських судових рішень в Австрії

Надати підтримку у виконанні українських судових рішень на території Австрії. Таким був підсумок зустрічі Міністра юстиції України Олександра Лавриновича з Федеральним міністром Австрії Дітером Бьомдорфером, яка відбулась 16 вересня 2003 року у Відні.

Під час зустрічі Міністр повідомив, що в процесі виконання рішень, пов'язаних із суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності у роботі Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України виникають проблеми щодо виконання на території Австрії рішень, зокрема, Міжнародного Комерційного Арбітражного Суду при Торгівельно-Промисловій Палаті України, а також інших рішень, ухвалених судами України по спорах між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Олександр Лавринович звернувся до австрійської сторони з пропозицією вирішити питання взаємного визнання та виконання судових рішень шляхом обміну нотами на час, що буде необхідний для приєднання України до Європейських конвенцій, як того вимагає австрійське законодавство. Документ буде містити перелік рішень, які підлягають виконанню на території Австрії.

За словами Міністра юстиції "процес приєднання до будь-якої конвенції може тривати досить довго, а питання виконання рішень гостро стоїть вже сьогодні",- сказав він.

Довідка. Відповідно до Конвенції ООН "Про визнання і виконання рішень арбітражних судів"" підписаної у Нью-Йорку 29 грудня 1958 року, країни- учасниці беруть на себе зобов'язання щодо взаємного виконання рішень арбітражних судів. Україна ратифікувала Конвенцію 22 серпня 1959 року, а Австрія приєдналась до конвенції 2 травня 1961 року.

Виконання рішень іноземного суду, за законодавством Австрії, можливе за умови звернення зацікавленої сторони до суду, компетентного винести рішення, а для здійснення цих дій рекомендується скористатися допомогою австрійського адвоката. Попередні спроби Державної виконавчої служби України прискорити вирішення проблеми закінчились отриманням вербальних нот Міністерства закордонних справ Австрії, де зазначалось, що членства України в Нью-Йоркській конвенції недостатньо для визнання рішень українських судів на території Австрії і бажано, щоб Україна приєдналась до низки Європейських конвенцій, а саме: Луганської конвенції про судову юрисдикцію та виконання судових рішень у цивільних та господарських справах 1988 року.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua