30-01-201915:19

Олена Сукманова: Кожна п’ята компанія в Україні внесла до держреєстру дані про своїх бенефіціарів

Кожна п’ята з понад мільйона компаній в Україні внесла до Єдиного державного реєстру дані про своїх кінцевих бенефіціарних власників. Про це Перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова сказала, виступаючи на конференції «EITI First National Report» у Вірменії.

«На сьогодні зареєстровано 1 млн. 66 тис. юридичних осіб і кожна п'ята компанія надала до реєстру дані про бенефіціарних власників. Зараз ми зосереджені на подальшому розвитку державної політики для досягнення найвищих стандартів прозорості бенефіціарної власності», - сказала Олена Сукманова.

За її словами, з серпня 2018 року Мін’юст запровадив нові правила реєстрації і тепер при здійсненні будь-яких реєстраційних дій компанія повинна розкрити дані про своїх бенефіціарних власників.

«Завдяки цьому у 2018 році ми побачили значний прогрес у поданні компаніями до реєстру даних про своїх бенефіціарів», - сказала Перший заступник міністра юстиції.

Вона зазначила, що Єдиний державний реєстр, який найближчим часом запрацює в оновленому режимі, дозволить здійснювати пошук бенефіціарного власника за ім’ям, таким чином буде надаватись інформація про всі компанії, в яких дана особа визначена як кінцевий бенефіціар.

«Окрім того буде забезпечено повноту розкриття даних про кінцевих бенефіціарних власників — вказуватиметься як характер впливу (прямий або непрямий контроль), так і відсоток власності», - наголосила Олена Сукманова.

У то й же час, наголосила Сукманова, перевірка даних про власників є дуже складним питанням не тільки для України, а й для всіх країн світу.

«З одного боку ми повинні заохочувати бізнес показувати своїх бенефіціарів, а з іншого — цей процес не повинен призводити до погіршення умов для відкриття бізнесу або до деяких затримок у процедурі реєстрації. Тобто тут дуже важливо дотримуватися балансу», - наголосила Перший заступник міністра юстиції.

Вона нагадала, що нещодавно Кабмін затвердив новий План дій щодо впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2018-2020 роки.

«Одним з передбачених заходів є «Забезпечення механізму верифікації бенефіціарних власників». Для виконання цього заходу Міністерство юстиції зараз розробляє концепцію створення ефективного механізму верифікації в активному діалозі з іншими зацікавленими сторонами: державними органами, міжнародними партнерами та неурядовими організаціями», - підсумувала Олена Сукманова.

EITI (The Extractive Industries Transparency Initiative ) - це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт, який впроваджується у 52 країнах світу, зокрема у США, Норвегії, Великій Британія, Німеччині тощо. Він передбачає забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора, у першу чергу для компаній нафтогазового, а також вугільного та залізорудного секторів.