29-07-201913:24

Олена Сукманова: понад півтисячі осіб протягом двох тижнів складатимуть нотаріальні іспити

Більш ніж 500 осіб протягом наступних двох тижнів складатимуть кваліфікаційні іспити на право займатися нотаріальною діяльністю. Про це повідомила перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова.

«Сьогодні стартували іспити на право займатися нотаріальною діяльністю, які  триватимуть до 13 серпня. У нас є понад 520 кандидатів допущених до проходження комп’ютерного тестування. Їх всіх ми розділили на невеликі групи по 23-24 людини. І щодня іспит складатимуть дві такі групи», — повідомила Олена Сукманова.

За її словами, іспит відбувається виключно в режимі комп’ютерного тестування, без впливу будь-яких суб’єктивних людських факторів. «Кандидат ні з ким не спілкується, і жоден член Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату не оцінює його знання», — підкреслила перший заступник Міністра юстиції.

Вона розповіла, що кожен має чотири години на проходження тестів за комп’ютером.  Дві години для відповідей на теоретичні питання, і дві години на практичні завдання. Прохідний мінімум для проходження теоретичної частини – 70 балів, практичної — 40.

«Кандидат складе іспит, якщо набере цю суму балів. Все максимально просто й прозоро. Відразу після закінчення тестування людина відразу бачить склала вона іспит, чи ні. Не потрібно чекати жодних рішень комісії, чи оголошення результатів», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

Вона нагадала, що ще перед минулорічним нотаріальним іспитом Мін’юст у себе на сайті опублікував всі питання тестових завдань. «Тобто у кожного був час та можливість якісно підготуватися», - наголосила Олена Сукманова.

Нагадаємо, за результатами кваліфікаційних іспитів на право займатися нотаріальною діяльністю, які відбулися влітку 2018 року в Україні з’явилося 207 нових нотаріусів.