08-04-202015:00

Олена Висоцька: Мін’юст розробляє законопроєкти, що дозволять зменшити кількість засуджених та ув’язнених

Заступник Міністра юстиції України Олена Висоцька повідомила в інтерв’ю виданню «OBOZREVATEL», що Мін’юст розробляє правовий інструментарій, що дозволить звільнити засуджених з установ виконання покарань і тим самим збалансовано зменшити ризики щодо можливого поширення коронавірусу в установах. Водночас вона наголосила, що самостійно вирішувати це завдання Міністерство юстиції України не може, адже для цього потрібні відповідні зміни до законодавства.

Олена Висоцька зазначила, що на сьогодні у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України та установах виконання покарань тримаються понад 52 тисячі осіб.

«Щодо ув’язнених, які перебувають у слідчих ізоляторах, у нас позиція наступна: на цей період ми пропонуємо застосовувати найсуворіший запобіжний захід у виді тримання під вартою у виняткових випадках – лише до осіб, які вчинили насильницькі суспільно небезпечні діяння. До решти підозрюваних, обвинувачених на цей період варто застосовувати інші види заходів забезпечення кримінального провадження, з урахуванням дотримання карантинних заходів».

«Однак, вирішення і реалізація останнього є компетенцією суду, а тому  існує нагальна потреба (як виняток, на період загрози поширення коронавірусної інфекції) внесення відповідних змін до законодавства,  які б надавали судам право застосовувати такі норми», - заявила заступник Міністра.

За словами Олени Висоцької, запропоновані новели сприяли б зменшенню випадків  обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою і тим самим зменшенню у слідчих ізоляторах кількості новоприбулих осіб (які можуть бути носіями і передавачами вірусу), покращенню умов тримання і забезпечення,  а відтак і суттєвого зменшення ризиків виникнення ситуацій пов’язаних із  COVID-19.

«Якщо говорити про зменшення кількості засуджених в контексті цієї проблематики, то ми вивчаємо питання щодо застосування до засуджених амністії та умовно-дострокового звільнення як  підстав звільнення засуджених і, знову ж таки, способу зменшення ризиків та наслідків пов’язаних із пандемією. Проте вирішення цих завдань не є швидкою процедурою, для цього потрібно відповідні законодавчі зміни та рішення суду щодо кожної окремої справи засудженого відповідно», - відзначила заступник Міністра, наголосивши, що Мін’юст вже розробляє відповідні законопроєкти, які могли би бути розглянуті Верховною Радою України найближчим часом.

Насамкінець вона зауважила, що запропоновані нововведення не стосуватимуться всіх засуджених: для осіб, які вчинили насильницькі злочини,  неможливі жодні послаблення – вони повинні  бути ізольованими.