02-04-202009:16

Олена Висоцька: Мін’юст вживає необхідні кроки для попередження спалаху коронавірусу в місцях позбавлення волі

Всього в Україні в місцях позбавлення волі знаходиться 52 тисячі осіб, з них близько 32 тисячі засуджених і до 20 тисяч – перебувають у СІЗО. Враховуючи таку ситуацію Міністерство юстиції вживає необхідні кроки для попередження розповсюдження в установах ДКВС спалаху коронавірусу. Про це повідомила заступник Міністра юстиції Олена Висоцька в коментарі виданню «LIGA.net».

Вона зазначила, що останні два тижні Мін’юст кинув всі сили на те, щоб коронавірус не потрапив в установи. Зокрема, було обмежено побачення (але дозволено онлайн-зустрічі), введено температурний скринінг персоналу і щоденний огляд ув’язнених, всі посилки відправляють відстоюватися на 24 години або дезінфікують. На прогулянку ув’язнених виводять тільки з тими, з ким вони знаходяться в одній камері. У СІЗО всіх новоприбулих відправляють на 14-денний карантин.

«Якщо вірус потрапить у пенітенціарну систему, хворих і осіб, які з ними контактували, будемо намагатися максимально ізолювати. Діяти збираємося за загальним для всіх протоколом МОЗ: спочатку - карантин і лікування, в разі погіршення стану - транспортування в звичайну лікарню, але під охороною», - повідомила Олена Висоцька.

Також заступник Міністра поінформувала, що для зменшення ризиків зараження в Мін’юсті готують «перепланування» в ізоляторах і в’язницях. У тих установах, які не переповнені, планують розселити ув’язнених по камерах або кімнатах, щоб в разі появи симптоматики у одного ізолювати довелося менше людей.

Водночас Олена Висоцька підкреслила, що глобальна мета Мін’юсту - зменшити тюремне населення в принципі, що, враховуючи ситуацію, яка склалася, є вкрай актуальним. Так, завдання-мінімум на найближчий тиждень - прийняття закону про амністію на 2020 рік, щоб амністувати близько 1000 чоловік.

«Це пов’язано не лише з коронавірусом, це щорічна правнича практика», - стверджує Олена Висоцька.

Далі заплановано внесення змін до КПК і КК, щоб зменшити термін, після якого можливе умовно-дострокове звільнення, до п’яти років. Йдеться про засуджених виключно за ненасильницькі злочини.

«Ще одна ініціатива - прийняти новий закон про альтернативні види покарань, його узгодження вже закінчується, і скоро законопроєкт передадуть до Верховної Ради», -  підсумувала заступник Міністра.