04-07-202213:03

Олена Висоцька ознайомилась із системою виконання покарань та пробації Нідерландів

Заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька з робочим візитом відвідала Королівство Нідерланди та зустрілася з Міністром правового захисту Міністерства юстиції та безпеки Франком Вервіндом.

Олена Висоцька відвідала місця проведення громадських робіт у місті Лумстраат та  обговорила з Нідерландськими колегами модель та дорожню карту розвитку системи виконання покарань та  пробації.

Також заступниця Міністра відвідала офіс ZSM  - системи «якнайшвидшого втручання», модель якої впроваджена в Нідерландах з 2011 року. Необхідність впровадження підходу ZSM була обумовлена значним рівнем злочинності та перевантаженням суддів. Така модель передбачає інтервенції на ранньому етапі, тобто з моменту отримання повідомлення про вчинене правопорушення, та полягає у активній взаємодії між поліцією, прокуратурою, пробацією та службами захисту дітей та жертв. Представники групи обговорюють повноту інформації стосовно особи, а також вид можливого покарання для затриманої особи. Пробацією може бути надана «порада» щодо сплати штрафу та закриття справи, «порада» щодо відбування громадських робіт або пробаційного нагляду до винесення вироку. Рішення про накладання санкцій приймає прокурор. У цьому випадку стосовно особи, яка виконає покладені на неї санкції, справа може бути закрита. Також пробація може надавати допомогу на стадії арешту та винесення підозри. У цьому випадку працівник пробації приходить до поліції і проводить інтервʼю з підозрюваним. Він інформує слідчого суддю щодо обставин життя обвинуваченого та можливості замінити арешт на пробаційний нагляд. Слідчий суддя приймає рішення щодо продовження терміну перебування під вартою протягом трьох днів. Одним із секретів успіху впровадженої моделі є взаємна довіра між представниками усіх гілок правосуддя, що задіяні в цьому процесі.

 Олена Висоцька подякувала за організацію поїздки та зустрічей проєкту «Пробація та альтернативні санкції в Україні». Проєкт реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Нідерланди), Нідерландським Гельсінським комітетом (Нідерланди) та Центром суддівський студій (Україна) в рамках програми українсько-нідерландського партнерства в сфері верховенства права за підтримки програми МЗС Королівства Нідерланди МАТRA

 

Довідково: Пробація в Нідерландах існує понад 200 років і була заснована з метою допомоги в соціальній адаптації тим, хто звільняється з в’язниці. Від свого започаткування фінансування пробації здійснювалось за рахунок внесків громади і була недержавною організацією. Перший закон, який стосувався пробації, був прийнятий 100 років тому, відтоді пробація фінансується з державного бюджету. Формування  державної політики у сфері пробації, а також фінансування здійснюється Міністерством юстиції.