16-07-202116:30

Олена Висоцька: Право власності на територію колишньої Львівської виправної колонії передано новому власнику

Заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька передала право власності на територію колишньої Львівської виправної колонії №48 ТзОВ «Девелопмент інжиніринг сервіс». Тож, вже зовсім скоро на території першої проданої на аукціоні недіючої в’язниці постане сучасний кампус компанії SoftServe.

«Одним із важливих аспектів реформування Державної кримінально-виконавчої служби України є підвищення ефективності управління державним майном, створення прозорих механізмів для залучення представників бізнес-середовища до співпраці. Саме тому Мін’юст прийняв рішення виставити на приватизацію недіючі установи пенітенціарної системи, які не здійснюють своєї правозастосовної та правозахисної функції, але в той же час можуть стати «ласим шматочком» для бізнесу. Саме так і відбулося з Львівською виправною колонією, яку на початку червня ми продали на аукціоні за 377,5 млн грн – втричі дорожче за стартову ціну. Невдовзі ж новий власник – одна з компаній групи SoftServe – зведе на цьому місці, яке роками баластом лежало на утриманні держави, сучасний кампус. Він міститиме низку інфраструктурних об’єктів та офісів», – розповіла Олена Висоцька.

Відомо, що компанія SoftServe ще раніше розпочала роботу над ідеєю створення на території колишньої в’язниці офісного кампуса спільно з провідним європейським архітектурним бюро. У кампусі мають намір об’єднати частину львівських офісів, а також розташують об’єкти, необхідні для роботи, відпочинку, розвитку талантів та проведення різноманітних заходів. За словами ініціаторів проєкту, окрім місця концентрації технологічних талантів та креативного простору для роботи, кампус SoftServe також стане знаковим футуристичним об’єктом Львова.

«Ми хочемо створити середовище, де молоді талановиті люди не лише захочуть працювати, але й жити, створювати щось нове та креативне. Це не буде закрита територія, це буде простір для всіх мешканців. Ми хочемо створити щось футуристичне, що приваблюватиме не лише мешканців міста та області, але й туристів з цілого світу», – зазначив співзасновник та член Ради директорів SoftServe Олег Денис. 

Відтак, найближчим часом планують оголосити спільний міжнародний конкурс на концепцію, візуалізацію простору, потім архітектурний конкурс.  За попередніми оцінками, його реалізація триватиме 5-6 років.

Нагадаємо, Львівська виправна колонія №48 стала першою в’язницею, яку продали на аукціоні в рамках спільного проєкту Мін’юсту та Фонду державного майна «Велика приватизація в’язниць». Установа не функціонувала за призначенням з початку 2018 року. Відтак, будівлі поступово розвалювались, а на їх утримання держава витрачала мільйони гривень. Ціна продажу цього об’єкту на аукціоні склала 377,5 млн грн. Розподіл виручених коштів відбуватиметься за принципом 30/70: 30% буде направлено до державного бюджету, 70% – на відбудову в’язничної інфраструктури.