12-11-202112:27

Олена Висоцька: Пробація – це прогресивний інститут роботи з правопорушниками

«Від модельних офісів до модельної пробації. Виклики до змін» – саме ця тема стала першим етапом заходу зі стратегічного планування розвитку національної системи пробації. Участь у ньому взяли заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька, керівництво державної установи «Центр пробації», керівники та представники структурних підрозділів апарату Центру.

«Пробацію необхідно максимально розвивати для того, щоб забрати з в'язниць людей, які хочуть жити нормально. І суспільство має дати їм такий шанс. Коли в Україні зменшиться кількість тюремного населення (не тому, що ми їх повипускаємо, а через пробацію), ми будемо менше витрачати на утримання цієї системи. Пробація – це прогресивний інститут роботи з правопорушниками», – зазначила заступниця Міністра юстиції.

У рамках першої стратегічної сесії учасники визначили, що наразі серед першочергових викликів реформування системи – такі:

  • фінансування та матеріально-технічне забезпечення;
  • прогалини у законодавстві;
  • мотивація та компетентність персоналу;
  • недостатня цифрова грамотність персоналу;
  • взаєморозуміння між органами, які беруть участь у реалізації пробації;
  • недостатнє сприйняття міжнародного досвіду;
  • недостатня внутрішня комунікація.

Учасники заходу визначили передумови, що призвели до виникнення цих питань, зовнішні та внутрішні чинники й фактори, що спричинюють актуальність кожного конкретного із зазначених питань.

«У Стратегії реформування пенітенціарної системи розвиток пробації представлено як окремий напрям. Тому усі ідеї щодо стратегічного розвитку системи пробації та альтернативних санкцій і заходів варті уваги. А результати нинішньої роботи колективу пробації точно будуть втілені в життя», – додала Олена Висоцька.

А темою вже наступної стратегічної сесії стане робота щодо пошуку оптимальних шляхів вирішення актуальних питань.

Довідково:

Захід проведено за сприяння Проєкту технічної допомоги і співпраці «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» (NORLAU Probation Project).