14-02-202014:15

Ольга Оніщук: У Києві запрацювала комплексна послуга єМалятко

14 лютого в Києві запрацювала комплексна послуга єМалятко. Батьки, чий малюк з’явився на світ у столичному пологовому будинку №5, уже скористалися послугою єМалятко. Про це повідомила заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Разом з  Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, заступником Міністра цифрової трансформації Людмилою Рабчинською та головним лікарем Київського міського пологового будинку №5 Дмитром Говсеєвим вона взяла участь у столичному запуску послуги єМалятко.

Ольга Оніщук зазначила, що послуга єМалятко дає можливість українським родинам швидко та просто отримати від держави до 10 базових послуг, пов’язаних із народженням дитини.

Головна мета об’єднання кількох послуг – зручність для громадян, економія часу та ресурсів. Отримання послуг за однією заявою у межах єМалятко позбавляє громадян відвідин 11 установ, заповнення 37 документів, витрати 30 годин на ці відвідини та оформлення.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук наголосив: «У центрі уваги нашого Уряду – людина. І значною мірою цифровізація дозволяє нам втілювати прагнення зробити спілкування громадян із державою комфортним та мінімізувати корупцію. єМалятко є яскравим прикладом не тільки цифровізації державних послуг, а й їх оптимізації та реінжинірингу. Завдяки цьому сервісу батьки зможуть присвятити більше часу своєму малюку, який тільки з’явився на світ і неабияк потребує їхньої уваги».

Сьогодні відразу 14 київських пологових будинків приєдналися до проєкту. Тепер кияни за однією заявою можуть зареєструвати дитину, визначити її походження та належність до громадянства України, отримати допомогу при народженні, допомогу на дітей із багатодітних родин, зареєструвати малюка у Держреєстрі фізичних осіб – платників податків, внести інформацію про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

Наразі триває режим бета-тестування послуги єМалятко. Відпрацьовується взаємодія державних реєстрів та механізм надання послуги, збираються та враховуються відгуки перших користувачів.

Київ – п’яте українське місто, де батьки новонароджених можуть скористатися послугою єМалятко. Від початку року єМалятко вже доступна у Харкові, Луцьку, Вінниці та Кривому Розі. Протягом лютого єМалятко також запрацює у Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Львові та Маріуполі.

«З 1 січня цього року відділами державної реєстрації актів цивільного стану опрацьовано майже 500 заяв від батьків, поданих для отримання комплексної послуги єМалятко, з них у Києві –138 заяв, у Харкові –216, у Вінниці - 6, у Луцьку – 28, у Кривому Розі – 53»,  – зазначила  Ольга Оніщук.

«Бета-режим послуги закінчиться влітку і всі 10 послуг стануть доступними. А до кінця року послуга стане доступною онлайн на порталі Дія», – повідомила Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації. – «Водночас єМалятко є добровільною послугою. Система не передбачає ліквідації традиційної процедури».

Зокрема, Ольга Оніщук звернула увагу, що оскільки нова послуга єМалятко запроваджується поступово, відділи державної реєстрації актів цивільного стану продовжують забезпечувати прийом документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження та видачі відповідних свідоцтв, безпосередньо в закладах охорони здоров’я. Така послуга запроваджена з вересня 2015 року. Послугу надають по всій території України 424 відділи у 446 закладах охорони здоров’я, де зазначеним сервісом з моменту його запровадження вже скористалися понад 580 осіб.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/u-kievi-zapratsyuvala-kompleksna-posluga-emalyatko-kiiv-14-lyutogo-2020-roku

Перелік київських пологових будинків, що приєдналися до проєкту єМалятко