27-02-202011:10

Ольга Оніщук: Вища кваліфікаційна комісія анулювала свідоцтва недобросовісним нотаріусам

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату було прийнято рішення про анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю тим нотаріусам, чиї прізвища роками паплюжили український нотаріат. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Водночас вона наголосила, що це скоріше виключення з правил, ніж правило.

«За роки незалежності нотаріусу завоювали довіру з боку держави та вибороли ексклюзивні права на захист і охорону власності громадян, ставши стражем цивільного обороту. Сьогодні в Україні налічується близько 6500 нотаріусів, які вчиняють нотаріальні дії та здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно та бізнес. Це – високопрофесійні юристи, діяльність яких будується на принципах законності, незалежності, об’єктивності і неупередженості», – заявила Ольга Оніщук.

За словами заступниці Міністра, нотаріусів, які порушують закон, насправді не так багато. Проте їм вдалося створити масштабний хаос в системі нотаріату та реєстрації, через що почала створюватися ілюзія, що в нотаріаті багато людей, які зловживають своїми повноваженнями.

«Деякі прізвища нотаріусів стали настільки відомими, що їх стали вживати як синонім до поняття «недобросовісний або чорний» нотаріус. Серед прізвищ нотаріусів, яким ми сьогодні анулювали свідоцтва, є і ті, які провертали наймасштабніші нотаріальні афери в Україні протягом останніх десяти-п’ятнадцяти років. Відчувши смак безкарності вони віртуозно продавали чужі автомобілі, квартири, будинки, здійснювали найгучніші рейдерські захоплення майна та бізнесу в державних реєстрах. З-поміж цих нотаріусів значились і ті, які були постійними фігурантами численних кримінальних проваджень та «героями» матеріалів і сюжетів, висвітлених у різноманітних журналістських розслідуваннях», – повідомила Ольга Оніщук.

Зокрема, серед нотаріусів, щодо яких прийнято рішення ВККН про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю:  Андрєєва (Павловська) Г. О., Гнідюк О.Б., Журавльова Л.М., Перевертун О.Ю., Міссіяж О.А., Головкіна Я.В., Змисловська Т.В., Щур (Нотари) О.І., Азадалієва Я.М.

Ольга Оніщук зауважила, що Міністерство юстиції зобов’язане реагувати на ті грубі порушення законодавства і шкоду, яку ці особи завдали своїми діями інтересам громадян та державі. Очищення лав нотаріальної спільноти від недобросовісних колег сприятиме збереженню «чистоти» професії та знищенню таких ганебних для України явищ як рейдерство і шахрайство.

«Міністерство юстиції не ставить крапку в питанні очищення нотаріату. За результатами проведених перевірок вже готуються нові подання про анулювання свідоцтв. Маємо надію, що незабаром нотаріат буде повністю очищений від одіозних прізвищ, які залишили сірі плями в історії українського нотаріату», – підсумувала заступниця Міністра.