10-07-201911:27

Павло Петренко: ініціатива уряду Гройсмана #ЧужихДітейНеБуває дала можливість стягнути на користь дітей 7,8 млрд грн боргів з аліментів

З початку року завдяки реалізації ініціативи Уряду та Міністерства юстиції #ЧужихДітейНеБуває вдалося повернути українським дітям 3,2 млрд грн боргів зі сплати аліментів. Загальна ж суми стягнених на користь найменших українців боргів вже перевищила 7,8 млрд грн. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Розроблені та прийняті за ініціативи Володимира Гройсмана два великі пакети законів #ЧужихДітейНеБуває посилили відповідальність неплатників аліментів та забезпечили державних виконавців Міністерства юстиції дієвими засобами впливу на боржників. Завдяки цим засобам більше мільйона українських малюків отримали гроші, які їхні батьки подекуди не платили роками», - підкреслив очільник Мін’юсту.

За його словами, одним з найбільш дієвих засобів впливу на боржників є заборона покидати межі країни, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Багато неплатників, взнавши про накладення на них заборон, миттєво виплачували кошти, які до цього не могли знайти роками. Нині такі обмеження застосовані до 126 тисяч осіб.

Міністр юстиції також повідомив, що майже 60 тисяч неплатників отримали штрафи від 20% до 50% від суми боргу, а виконавці Мін’юсту склали постанови про притягнення до суспільно корисних робіт 44 тисяч аліментників. Більше 15 боржників оголошено у розшук.

«Водночас ми маємо посилити боротьбу зі злочинами проти дітей. Ми не можемо допустити, щоб люди, які вбивають і ґвалтують дітей, поверталися до суспільства і наражали найменших українців на небезпеку. Саме тому Верховна Рада повинна прийняти урядовий законопроект №6583, який запроваджує хімічну кастрацію та довічне ув’язнення за такі злочини», - заявив Павло Петренко.