25-07-201717:18

Павло Петренко презентував результати роботи Мін’юсту в І півріччі 2017 року

Міністр юстиції Павло Петренко в ході прес-конференції, яка пройшла за участі заступника Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олени Сукманової та керівника Головного територіального управління юстиції у Києві Станіслава Куценко, презентував результати роботи Міністерства юстиції у І півріччі 2017 року.

«На користь державного бюджету з російського газового монополіста Газпрому фахівцями Мін’юсту було стягнено 80 млн грн. Окрім того, були арештовані активи даної компанії на території України вартістю понад 33 млн грн. Можу анонсувати, що зараз проводиться робота з розшуку інших активів компанії. Також Мін’юст напрацьовує правові механізми, направлені на вихід даного питання на міжнародний рівень. Ми звертатимося до інших країн за правовою допомогою з метою реалізації даного рішення суду. Адже за рішенням суду має бути стягнуто з компанії

173 млрд грн штрафу за зловживання монопольним становищем», - зазначив Міністр юстиції.

Міністерство юстиції займається великим блоком питань, пов’язаних зі справами проти Російської Федерації у міжнародних судах.

«У першому півріччі, і я хочу подякувати за це нашій команді юристів, нам вдалося сформувати правову позицію по справі проти Росії, яка пов’язана з анексією Криму. Європейський суд з прав людини прийняв цю позицію. Ті докази, які були зібрані, беззаперечно підтверджують незаконність анексії й масові порушення прав людини Російською Федерацією. Так само ми маємо підтвердження того, що захоплення Криму було спланованою акцією, яку Росія готувала за кілька років до початку анексії», - заявив він.

Зараз Міністерство юстиції готує правову позицію у справі, яка стосується подій на Донбасі.

Українській стороні вдалося отримати позитивні для нас проміжні висновки в Міжнародному суді ООН, який зобов’язав РФ припинити утиски й переслідування українців та кримських татар у Криму.

За словами Павла Петренка, важливим напрямком роботи відомства є захист громадян та бізнесу від рейдерських захоплень майна.

«Завдяки роботі Комісії з розгляду скарг на дії державних реєстраторів при Міністерстві юстиції нам вдалося захистити права 150 власників земельних паїв у Кіровоградській області і права власників 52 квартир у Києві. За всіма цими фактами Мін’юст передав правоохоронцям матеріали, які дадуть можливість притягнути конкретних осіб до відповідальності», - додав він.

Окрім того, в розряд загальнонаціональних перейшов проект «Онлайн будинок юстиції». Це платформа, де кожен українець може в електронному форматі без контакту з чиновником отримати понад 20 послуг Міністерства юстиції.

«Так само ми продовжуємо розвивати наші популярні серед населення послуги. У рамках проекту «Шлюб за добу», який також став загальнонаціональним, одружилися понад 12 тисяч українських молодят», - поінформував присутніх Міністр юстиції.

Ще одним загальнонаціональним проектом є реєстрація народження у пологових будинках. За словами очільника Мін’юсту, у пологових будинках по всій країні діють фронт-офіси Міністерства юстиції. Майже 160 тисяч батьків скористалися послугою з отримання перших документів свого малюка безпосередньо у медичних установах. Це майже третина усіх новонароджених.

«Але ми не збираємося на цьому зупинятися. Незабаром батьки зможуть отримати цю послугу в режимі онлайн», - додав Павло Петренко.

Він також зауважив: серед основних завдань команди Міністерства юстиції є формування захищеної сильної української держави, де кожна людина знає свої права, захищає свої права і реалізовує їх. Саме тому Мін’юст серед пріоритетів своєї роботи визначив створення повноцінної системи безоплатної правової  допомоги.

Так, Верховна Рада підтримала ініціативу Міністерства юстиції і наприкінці минулого року розширила коло осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. Внутрішньо переміщені особи та учасники  АТО отримали можливість звертатися за адвокатським захистом з усіх питань, а поріг для малозабезпечених громадян було збільшено до 2 мінімальних зарплат.

«Ми працюємо за принципом – допомогти кожному і почути кожного. Ми не відмовляємо жодній людині, яка прийшла до центрів чи бюро. Кожен отримує консультацію та пораду спеціалістів», - додав він.

Так само в звітному періоді був даний старт великому національному проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який виконуватиме 2 основні функції. Перша – просвітницька, адже багато українців не знають своїх прав і не знають, як скористатися тими можливостями, які гарантовані законодавством.

«Нині ми визначили перші 3 сфери: захист права власності, спілкування громадян із судом та корупція у вищих навчальних закладах. Це перших 3 великі блоки, в яких ми спільно з USAID здійснюватимемо просвітницьку роботу», - сказав очільник Мін’юсту.

Друга функція даного проекту – моніторинг порушених прав і реагування з боку держави на ті системні порушення, які фіксуються в центрах безоплатної правової допомоги.

«Восени ми презентуємо систему моніторингу порушень з боку чиновників і систему покарання тих з них, хто порушує права українських громадян», - заявив Павло Петренко.

Міністр юстиції також представив нового члена команди Мін’юсту – Олену Сукманову, яка обійняла посаду заступника Міністра юстиції з питань державної реєстрації.

За словами Олени Сукманової, Мін’юст впевнено рухається до прогресивного електронного обслуговування українських громадян.

«У режимі онлайн можна отримати всі послуги абсолютно відкрито, без черг та бюрократії, без хабарів. Ми популяризуватимемо ці послуги серед населення, щоб навіть ті українці, які раніше не користувалися цими послугами, взнали про таку можливість», - зауважила заступник Міністра юстиції.

Вона також зазначила, що цього року значно зменшилось надходження скарг на спроби рейдерських захоплень великих підприємств, перереєстрації корпоративних прав. Це говорить про позитивні результати антирейдерського закону.

Очільник столичного управління юстиції Станіслав Куценко наголосив, що Онлайн будинок юстиції зароджувався на базі головного територіального управління міста Києва, тож йому дуже приємно, що нині цей проект перейшов на загальнонаціональний рівень.

«За статистикою у найбільш прогресивних країнах до 90% громадян користуються державними послугами саме в онлайн режимі. Команда Мін’юсту також прагне, щоб українці не ходили до представників влади, а могли з дому, кафе чи офісу отримати всі необхідні послуги», - сказав він.