01-09-201719:15

Павло Петренко провів засідання антирейдерського аграрного штабу в Чернівцях

Міністр юстиції Павло Петренко в рамках одноденного робочого візиту до Чернівців взяв участь у засіданні штабу протидії аграрному рейдерству.

«Завдання антирейдерських штабів, які об’єднують силовиків, Мін'юст і представників аграрного бізнесу, не лише врегулювання гострих конфліктів, а й інформування селян про їхні права під час укладення договорів оренди землі», - заявив очільник Мін’юсту.

В рамках візиту Міністр юстиції відвідав call-центр системи безоплатної правової допомоги, де у режимі Skype-конференції надав правові консультації громадянам.

«Це - перший контакт-центр системи БПД, який ми відкрили 2 роки тому. Зателефонувавши на номер 0-800- 213-103, українці можуть отримати консультацію та первинну допомогу без необхідності відвідування центрів правової допомоги. Так само тут можна отримати інформацію про те, де розташовано найближчий центр чи бюро безоплатної правової допомоги», - зауважив він.

За словами Павла Петренка, значна кількість звернень, з якими сьогодні до нього звернулися громадяни, і які кожного дня обробляють спеціалісти  call-центру, стосується питань несплати аліментів.

Він наголосив, що по всій країні нині відкрито більше 2 млн виконавчих проваджень щодо несплати аліментів на користь понад 500 тисяч дітей.

«Я взяв це питання під особистий контроль. У кожному обласному управлінні юстиції діє спеціальна група, яка відслідковує виконання такого роду проваджень. Лише за 7 місяців поточного року по всій Україні матерям було виплачені понад 1,5 млрд грн заборгованих аліментів», - наголосив Павло Петренко.

Під час прес-конференції за підсумками візиту до Чернівців очільник Мін’юсту окремо зупинився на питанні виплат винагород державним виконавцям.

«Рівень виконання судових рішень в Україні раніше не перевищував 5%. Це означає, що виконувалося лише кожне 20 рішення. Минулого року розпочато реформу системи виконання судових та інших рішень, яка передбачає введення фінансової мотивації за виконані рішення суду. Виплата здійснюється виключно за рахунок недобросовісного боржника, який відмовляється добровільно сплатити свої борги. Це - не преміальні й не заробітна плата, тому жодних додаткових коштів з бюджету держава виконавцям не платить», - заявив Міністр юстиції.

За його словами, запровадження такої системи мотивації дало можливість за 9 місяців більш ніж утричі збільшити частку виконаних судових рішень з 5% до 18%.

Павло Петренко також відвідав Чернівецьку гімназію №4, яку закінчив 20 років тому, та взяв участь у круглому столі зі студентами юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, привітавши учнів з Днем знань.