02-03-201817:04

Павло Петренко провів засідання штабу Мін’юсту зі стягнення боргів зі сплати аліментів

Сьогодні під головуванням Міністра юстиції Павла Петренка пройшло перше засідання Центрального штабу Міністерства юстиції щодо роботи зі стягнення боргів зі сплати аліментів, в якому взяли участь представники Національної поліції, Державної міграційної служби та представники територіальних органів юстиції.

«Ми маємо нові інструменти впливу на неплатників аліментів, які почали діяти трохи менше місяця тому. Наразі наповнюється публічний реєстр неплатників аліментів, в якому вже близько 170 тисяч боржників. Наповнення цього реєстру – персональна відповідальність керівників обласних управлінь юстиції. Ми спостерігаємо, що деякі області для покращення статистики виконання не дуже поспішають із внесенням виконавчих документів до бази даних. Це неприпустимо, адже ми працюємо не на статистику, а на конкретний результат. І конкретний результат у цьому випадку – це стягнення боргу зі сплати аліментів на користь дитини», - заявив очільник Мін’юсту.

Він звернув увагу на неякісну роботу у цьому напрямку виконавчих служб Львівської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Житомирської, Хмельницької та Волинської областей.

«Ті керівники виконавчих служб та начальники обласних управлінь юстиції, які не розуміють важливість цієї роботи, не будуть працювати в системі. Ми готові прийняти рішення про звільнення керівництва ДВС Львівської та Волинської областей», - заявив Міністр юстиції.

За його словами, державними виконавцями вже винесено по 70 тисяч постанов про заборону боржникам, які мають заборгованість понад 6 місяців, виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати.

«Я вимагаю, щоб до таких боржників застосовувалася іще одна новація – суспільно корисні роботи. На сьогодні лише 3 тисячі відповідних протоколів було складено державними виконавцями, хоча ми бачимо, що таких боржників понад 70 тисяч», - зауважив Павло Петренко.

Він наголосив, що Міністерство юстиції надіслало усім виконавцям технологічні карти, зразки відповідних процесуальних документів, провело навчання фахівців.

«Закликаю керівників ДВС на місцях не сидіти в кабінетах. Виїжджайте у проблемні райони, проводьте спільну інвентаризацію виконавчих проваджень і застосовуйте всі надані законодавцем інструментом для вирішення цієї системної проблеми», - додав очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції відзначив позитивну динаміку щодо стягнення боргів зі сплати аліментів у Полтавській та Запорізькій областях, де за 3 тижні стягнули 12 та 7 млн грн відповідно. Також серед лідерів Хмельниччина, де стягнуло 6,7 млн грн. 

Після засідання штабу Міністр юстиції зустрівся з матерями, які роками не можуть отримати передбачені виплати на дитину від колишніх чоловіків. Для багатьох з них початок дії закону ознаменував реальні зрушення і отримання заборгованості. Кейси тих жінок, які мають ускладнення щодо виплати аліментів на користь їхніх дітей, Павло Петренко взяв під особистий контроль.