20-12-201809:15

Павло Петренко відкрив у Києві правовий клуб «PRAVOKATOR»

Міністр юстиції Павло Петренко взяв участь в урочистому відкритті п’ятого міжрегіонального правового клубу «PRAVOKATOR» у Києві.

Він наголосив, що Міністерство юстиції продовжує розвиток системи безоплатної правової допомоги – одного з найбільших соціальних проектів Уряду, який дає можливість українцям захищати свої права та інтереси.

«Відкриття міжрегіональних правових клубів стало наступним етапом у розвитку системи безоплатної правової допомоги. Перший такий клуб ми запустили в роботу 30 березня у Дніпрі. Потім аналогічні заклади відкрили двері у Львові, Одесі та Харкові. І сьогодні ми завершуємо формування системи правових клубів та урочисто відкриваємо «PRAVOKATOR» у Києві», - зазначив очільник Мін’юсту.

Це заклад нового формату, який забезпечить подальший розвиток системи надання правової допомоги громадянам та створить передумови для переходу на якісно новий рівень надання правових послуг – забезпечення правової обізнаності та посилення інституційної спроможності громад.

«Правові клуби створено в рамках розвитку системи безоплатної правової допомоги за підтримки Посольства США в Україні, Урядів США та Канади та Міжнародного фонду «Відродження». Дякую нашим партнерам за допомогу і підтримку», - підкреслив Міністр юстиції.

За його словами, відкриття правових клубів – реальний шанс налагодити ефективну комунікацію між регіонами, проводити в режимі онлайн судові засідання, навчання.

«Можу сказати, що цей проект вже став успішним. За цей час ми провели 243 заходи, участь в яких взяли майже 6 тисяч учасників. Це юристи, адвокати, прокурори, судді і громадські активісти. Правові клуби стали місцем діалогу і знаходження порозуміння між різними зацікавленими сторонами. Хочу побажати, щоб ці майданчики були центрами знаходження інноваційних рішень, які забезпечать поновлення справедливості в нашій країні», - зазначив Павло Петренко.

Він також нагадав, що система безоплатної правової допомоги стала одним з найбільш успішних соціальних проектів держави.

«У 2014 році, коли держава перебувала в надзвичайно складному становищі, Уряд і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підтримали ініціативу Міністерства юстиції. Сьогодні ми маємо 550 центрів та бюро безоплатної правової допомоги, де працює близько 5 тисяч адвокатів і 3 тисячі юристів. Вони щодня надають допомогу кожному українцю, незалежно від його статусу чи майнового становища», - поінформував присутніх очільник Мін’юсту.

За словами Міністра юстиції 1,5 мільйона українців вже успішно скористалися послугами системи БПД. Система пишається тисячами успішних судових справ, в яких адвокати відстояли права українців.

За словами посла США в Україні Марі Йованович, для неї честь бути частиною проекту створення правових клубів, які стали місцем для навчання працівників системи безоплатної правової допомоги. Вони стали ресурсом як для навчання, так і базою даних для людей, які мають питання і можуть тут знайти відповіді на ці питання.

«Я би хотіла подякувати Міністерству Юстиції та нашим партнерам за їхню відданість реформам та цьому проекту, адже правосуддя є тією цінністю, за яку українці стояли на Майдані», – зазначила Посол США в Україні Марі Йованович.

Прем’єр-міністр України в 2014-2016 роках Арсеній Яценюк нагадав, що за 3,5 роки в Україні відкрилося 550 точок надання безоплатної правової допомоги.

«Відкриття центрів безоплатної правової допомоги, - це серйозний крок до того, щоб Україна не просто називалася державою, де панує верховенство права, а щоб громадяни країни знали, як це право їх захищає», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в середньому 500 громадян щороку отримують виправдальні вироки завдяки роботі адвокатів центрів БПД. Це люди, які не мали можливості найняти адвоката. Якби не було центрів безоплатної правової допомоги, ці люди незаконно були б ув'язнені.

«Юридична робота в безоплатних центрах правової допомоги – це не прочитати норму закону і не проінтерпретувати її. Це відчути людську долю, допомогти цій людині. Це робота не тільки юриста, а це й складна психологічна робота, тому що люди знаходяться в дуже скрутному становищі і приходять до юриста як до останньої інстанції», - наголосив Арсеній Яценюк.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк у свою чергу зазначив, що у березні 2015 року Уряд України підписав Угоду з Урядом США про допомогу у галузі правоохоронної діяльності та кримінальної юстиції. Першим пунктом Спільного плану дій у цій Угоді було саме Створення Регіональних ресурсних платформ, які зараз мають назву Правові клуби «PRAVOKATOR».

«Переконаний, що Київський «PRAVOKATOR» стане ще одним потужим хабом юридичного спрямування», - підкреслив він.

«Майданчики «PRAVOKATOR» об’єднують представників державних органів, працівників системи безоплатної правової допомоги, громадськість. Такий нетворкінг є особливістю цієї ініціативи. Вітаю вас з цією неймовірною роботою, яку ви зробили. Впевненість українців у тому, що вони захищені, є невід’ємною частиною євроатлантичної інтеграції України», - підкреслив Тимчасово повірений у справах Посольства Канади в Україні Руслан Кац.

«Такі Майданчики як «PRAVOKATOR» перетворюють Україну на модель, яка може бути прикладом для наслідування. Ми будемо продовжувати допомагати цій системі, аж поки вона не досягне загальновизнаного успіху», – запевнив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко.

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/vidkrittya-mijregionalnogo-pravovogo-klubu-pravokator-kiiv-19-grudnya-2018-roku

 

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/ministr-yustitsii-pavlo-petrenko-vidkriv-u-kievi-pravoviy-klub-pravokator

https://minjust.gov.ua/watch/ministr-yustitsii-pavlo-petrenko-pro-rozvitok-sistemi-bezoplatnoi-pravovoi-dopomogi