11-12-201710:53

Павло Петренко: Війна з Росією триває не лише на лінії розмежування, а й на лінії правового фронту

Попри постійні активні дії агресора в зоні АТО, мало уваги звертається на іншу зону протистояння з Росією – лінію правового фронту, на якій Міністерство юстиції так само активно захищає інтереси України. Ця боротьба вимагає не меншої уваги, відданості та згуртованості. Про це в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Зокрема, він зауважив: у Європейського суді з прав людини (ЄСПЛ) Україна ініціювала розгляд 5 великих справ, а в Міжнародному суді ООН – 2 великих за обсягом справ, які стосуються порушення агресором конвенцій щодо заборони дискримінації та заборони фінансування тероризму.

«Мін’юст у цьому році заклав фундамент для розгляду по суті ЄСПЛ за двома великими блоками. Перший з них – Донбас, де українська сторона представила юридичну позицію з доказами стосовно подій 2014 року. Представлені документи включають понад 100 свідчень, величезну кількість текстових та відеоматеріалів», - зауважив очільник Мін’юсту.

Другий блок, наголосив він, стосується незаконної анексії Криму. У рамках цього процесу також ініційовано низку окремих справ українськими державними суб’єктами підприємницької діяльності («Ощадбанком», вже державним «Приватбанком» та НАК «Нафтогаз України») у комерційних арбітражах щодо незаконної втрати активів.

«Крим фігурує і у відповідній заяві України з приводу розгляду трибуналом в рамках міжнародного суду ООН порушення Конвенції ООН з морського права, а саме – незаконного використання шельфу та природних ресурсів півострова та Чорного моря», - додав Міністр юстиції.

Що ж до питання Керченського мосту, то, як роз’яснив Павло Петренко, його будівництво є незаконним і таким, яке обмежує судноплавство. Наслідком таких дій має стати застосування санкцій до компаній, які залучені до цього процесу.

Очільник Мін’юсту зауважив: це лише початок досить затяжної юридичної війни.

«Через процедурні моменти та відсутність достатньої практики міжнародного судочинства з ведення таких справ вони можуть розглядатися роками. Аналогічні українським справам позови завершуються вердиктом у деяких випадках майже через 30 років, як це було, зокрема, в спорі Туреччини та Кіпру», - нагадав Міністр юстиції.

Він нагадав, що у випадку з Грузією більшість справ ще в стадії розгляду, хоча мова йде про події, які тривали близько тижня. До того ж у заявах з боку України йдеться про багаторазове порушення російською стороною практично всіх статей Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

«Наступного року представники нашої країни, уповноваженою стороною тут виступає Міністерство закордонних справ, будуть подавати свої правові позиції до міжнародного суду ООН. А вже в 2019 році суд має визначити дату слухань. Не маю сумніву, Україна хоча й потроху, але отримуватиме позитивні новини», - переконаний Павло Петренко.

 

Більш детально - за посиланням http://interfax.com.ua/news/interview/467799.html