14-06-201717:10

Павло Петренко вручив 150-тисячне свідоцтво про народження безпосередньо у пологовому будинку, - Мін’юст

Сьогодні у Київському міському пологовому будинку №1 Міністр юстиції Павло Петренко вручив 150-тисячне свідоцтво про народження в рамках проекту Міністерства юстиції з вручення перших документів новонароджених безпосередньо у медичних закладах.

«Команда Міністерства юстиції започаткувала цей проект півтора року тому. Тоді це був пілотний проект і саме у цьому пологовому будинку було видане перше свідоцтво про народження за новою процедурою – без бюрократії і тих негативних емоцій, які раніше українські батьки отримували, бігаючи кабінетами і стоячи у чергах», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, нині даний проект вже охопив всю країну і діє у 474 пологових будинках. Завдяки тому, що у медичних закладах працюють фронт-офіси Мін’юсту, батьки можуть на місці оформити всі необхідні папери і протягом 24 годин отримати свідоцтво про народження своєї дитини.

Міністр юстиції також повідомив, що цього року було розширено перелік послуг, які можна отримати, не виходячи з медичної установи. Нині у пологових обласних центрів також можна зареєструвати місце проживання новонародженого. Цієї послугою скористалися вже майже 13 тисяч українських сімей. Окрім того, кілька місяців тому Міністерство юстиції спільно з Мінсоцполітики запустили ще одну послугу – онлайн оформлення державної допомоги при народженні дитини. Цим сервісом наразі скористалися майже 1000 сімей.

«Такий пакет щастя – це маленький, але дуже важливий вклад у ті зміни, які відбуваються в країні. Підхід команди Мін’юсту – максимальна дебюрократизація та спрощення сервісів для громадян. Наше завдання – забезпечити батьків повним пакетом послуг та зробити все можливе, щоб народження дитини було сповнене лише позитивними емоціями», - заявив Павло Петренко.

Начальник Головного територіального управління юстиції у місті Київ Станіслав Куценко у свою чергу зазначив, що київські пологові будинки серед перших в Україні почали долучатися до проекту.

«У Києві послугу вручення свідоцтва про народження у пологовому будинку вперше надали півтора роки тому. Пологовий будинок №1 був першим зі столичних пологових, де почали видавати свідоцтва про народження не місці. Нині даний медичний заклад – рекордсмен з видачі свідоцтв про народження, адже з моменту запровадження послуги, тут отримали перші документи 4572 малюка. Також з 2016 року надається послуга з реєстрації місця проживання новонародженої дитини. У Києві було прийнято 596 таких заяв», - наголосив очільник столичної юстиції.