19-09-201714:15

Павло Петренко взяв участь у щорічному Саміті «Concordia» в Нью-Йорку

Міністр юстиції Павло Петренко під час робочого візиту до Нью-Йорку (США) взяв участь у роботі щорічного Саміту «Concordia». Очільник Мін’юсту в рамках заходу зосередився на роботі, спрямованій на подальшу інтеграцію української бази власників підприємств до міжнародного єдиного реєстру кінцевих бенефіціарних власників.

«Україна першою з країн ЄС на рівні закону встановила обов’язок для всіх без винятку компаній вказувати кінцевих власників бізнесу. Це - важливий крок на шляху боротьби з корупцією, який «перекрив» для чиновників можливість ховати корупційні статки за офшорними компаніями або за компаніями, оформленими на секретарок, водіїв чи інших підставних осіб», - зауважив Міністр юстиції.

Павло Петренко виступив на панельній дискусії на тему «На шляху до нової довіри: слугуючи громадським інтересам через прозорість». За його словами, саме забезпечення прозорості в діяльності державних органів дає можливість уникнути корупційних ризиків і перевищення повноважень.

«Без прозорості, відкритості та підзвітності неможливо побудувати відкриту, демократичну і процвітаючу країну. Де немає прозорості – немає  й контролю, а де немає  контролю – починаються хаос, зловживання й корупція», - наголосив очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції поінформував учасників саміту про низку вже реалізованих ініціатив Мін'юсту у цьому напрямку. Зокрема, він розповів про:

-відкриття всіх реєстрів Мін'юсту та запровадження обов’язку вказувати реальних власників компаній в реєстрі бізнесу; 

-запуск повністю відкритого електронного реєстру декларацій чиновників; 

-створення та запуск спеціальних антикорупційних органів;

-результати роботи  доступної кожному громадянину Системи електронних торгів арештованим майном, яка нині носить назву «OpenMarket», і яка стала прообразом системи електронних державних закупівель «ProZorro».

Додатково в рамках антикорупційних ініціатив Уряду було запущено процеси децентралізації, які забезпечили прозорість у відносинах громадянина із державою.

«Мін'юст одним із перших почав передавати свої функції місцевій владі і нотаріусам. Такий крок забезпечив високу якість надання послуг громадянам та ліквідацію корупційних схем, які існували досі», - резюмував Павло Петренко.

Павло Петренко подякував міжнародним партнерам, зокрема організації Transparency International Україна - відповідальному й надійному партнеру Мін'юсту та Уряду за підтримку в реалізації антикорупційних ініціатив в цілому та в проекті інтеграції українського та глобального реєстрів кінцевих бенефіціарних власників зокрема.