10-12-201912:44

Переможцем правового хакатону став чат-бот «Refugee Helper»

Протягом двох днів 50 учасників Access to Justice Hackathon працювали над інноваційними ідеями, які допоможуть покращити доступ до правосуддя, захищати права людей та боротися з дискримінацією. Переможцем стала команда Refugee Helper, що працювала над питаннями захисту біженців.

Хакатон з доступу до правосуддя проходив 7-8 грудня в правовому клубі PRAVOKATOR.Київ. Участь у ньому взяли 8 команд юристів, студентів, програмістів, маркетологів, дизайнерів. Захід провели Координаційний центр з надання правової допомоги спільно з громадською організацією KYIV Legal Hackers.

«Ми всі зібралися, щоб подумати над тим, як покращити реально існуючий доступ до правосуддя, який зараз базується в Україні на можливостях системи надання безоплатної правової допомоги. Це понад 500 офісів по всій Україні. Але інколи потерпілі від домашнього насильства, діти мають певні об’єктивні перешкоди, щоб прийти до юриста, поділитися своєю проблемою та отримати якісну правову допомогу. І разом ми можемо створити продукт, який вирішить проблему доступу до правосуддя для цих людей», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Основні теми, над якими працювали учасники хакатону – доступ до правосуддя; створення продуктів, які допоможуть людям, зокрема представникам вразливих категорій, захищати свої права; боротися з дискримінацією або контролювати об’єктивність осіб, які приймають рішення; інновації для юридичного бізнесу та соціальної сфери.

За результатами двох днів роботи команд загальним переможцем було визначено команду Refugee Helper, що працювала над питаннями захисту біженців. Чат-бот «Refugee Helper» готовий розповісти, як подати заяву на статус біженця, як вести себе при перевірці документів на вулиці, де знайти житло і як влаштуватися на роботу.

Також протягом заходу іншими командами було напрацьовано багато цікавих ідей, що матимуть можливість доопрацювати їх та отримати підтримку у подальшій їх реалізації та впровадженні від партнерів заходу.

Довідково. Міжнародні та національні партнери у проведенні Access to Justice Hackathon: Міжнародний фонд «Відродження», Програма USAID «Нове правосуддя» – USAID New Justice Program, Open World Ukraine - програма обмінів усередині законодавчої гілки влади США, лабораторія інноваційного розвитку UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, UNHCR Ukraine – Агентство ООН у справах біженців в Україні, HiiL - Гаазький інститут інновацій права, а також постійні партнери проведення правового хакатону Юридична компанія «Vasil Kisil & Partners»,  юридична фірма «Sayenko Kharenko» та юридична компанія «Axon Partners».