30-08-200400:00

Повідомлення в пресі можуть стати підставою для відкриття дисциплінарного провадження проти судексперта-порушника

Повідомлення в засобах масової інформації про порушення судовим експертом вимог чинного законодавства є достатньою підставою для скликання Дисциплінарної комісії Центральної експертно-кваліфікаційної комісії Міністерства юстиції України та розгляду справи щодо дисциплінарної відповідальності судексперта. Комісія може також бути скликана за повідомленнями громадян про проступки, вчинені судовими експертами. Таке положення закріплено наказом міністра юстиції України від 27 серпня 2004 року.

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, термін для перевірки інформації ЗМІ або повідомлень громадян становитиме 30 днів, в окремих випадках - до 45 днів. Після з′ясування усіх обставин та письмового пояснення судового експерта Дисциплінарна комісія має визначитися щодо необхідності порушення дисциплінарної справи.

Дисциплінарна комісія матиме право, з урахуванням тяжкості вчиненого проступку та обставин, за яких його було вчинено, зупинити дію або анулювати свідоцтво судового експерта. Крім того, може бути знижено кваліфікаційний клас судового експерта. У разі зупинення дії свідоцтва, судексперт повинен буде пройти перепідготовку та здати іспит за відповідною експертною спеціальністю.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua