20-11-201817:39

Правова допомога засудженим може надаватися через відеозв’язок

Про механізми доступу засуджених до отримання безоплатної правової допомоги ішлося сьогодні, 20 листопада, на зустрічі із засудженими Київського слідчого ізолятора.

Роз’яснення для засуджених осіб щодо державних гарантій на безоплатну правову допомогу здійснювали заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк та керівництво Адміністрації Державної кримінальної виконавчої служби України.

«З 25 жовтня 2014 року засуджені особи набули права на безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає такі види правових послуг, як: захист, здійснення представництва інтересів в судах, складення документів процесуального характеру.  За 4 роки регіональними центрами з надання БВПД видано близько 10 тисяч доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам, з них близько 2 тисяч доручень – у поточному  році», - зазначив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

Одним із принципів надання безоплатної правової допомоги є її доступність для всіх осіб, які мають право на її отримання. Аби правом на БПД могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, тримаються під вартою в місцях попереднього ув’язнення або перебувають на обліку в органах з питань пробації, створені дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги. На сьогодні в Україні працюють 126 таких пунктів доступу у приміщеннях уповноважених органів пробації та 26 – в установах виконання покарань.

«Питання, з якими засуджені звертаються до системи надання БПД, практично такі ж самі, що порушують інші громадяни. Переважно вони стосуються сімейного, цивільного, житлового права, земельних правовідносин», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Під час візиту до Київського слідчого ізолятора фахівці Координаційного центру та адвокати, які співпрацюють з системою надання БПД, надавали правові консультації з найбільш актуальних питань, що хвилюють засуджених осіб.

Загалом упродовж минулого року працівники центрів з надання БВПД здійснили 358 виїздів до установ виконання покарань та понад 1 тис. –  до уповноважених органів з питань пробації. Під час виїздів понад 5 тис. осіб отримали консультації та роз’яснення з правових питань.

Олексій Бонюк зазначив, що правові консультації засудженим особам, які перебувають у Київському слідчому ізоляторі, будуть надаватися щомісяця, відповідно до затвердженого графіка. Про можливість отримати такі консультації засуджені особи будуть повідомлятися додатково та заздалегідь.

Також директор Координаційного центру обговорив із керівництвом Адміністрації ДКВС перспективи запровадження консультування засуджених через відеозв’язок.