17-07-201913:51

Проєкт «Я МАЮ ПРАВО!» продовжено до 2022 року

Сьогодні за засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято розпорядження  «Про реалізацію правопросвітницького проєкту «Я маю право!» у 2020 – 2022 роках». Уряд підтримав ініціативу Міністерства юстиції продовжити реалізацію нашого проєкту на строк до 2022 року.

Проєкт «Я МАЮ ПРАВО!» – це перший в Європі правопросвітницький проєкт масштабів усієї країни. Він реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, а також за сприяння органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та за підтримки програми USAID «Нове правосуддя», Міжнародного фонду «Відродження», інших міжнародних партнерів.

Проєкт спрямований на те, щоб підвищувати юридичну грамотність населення, рівень обізнаності українців про свої права та механізми їх захисту; формувати нову правову культуру у суспільстві, а також популяризувати правові способи вирішення проблем людей в Україні. Адже за результатами соціологічних досліджень, 49% громадян в Україні мали проблеми із правосуддям протягом останніх трьох років, а 32 % з них не зверталися до відповідних органів чи третіх осіб, щоб вирішити цю проблему.

За час реалізації правопросвітницького проєкту «Я маю право!» у 2017 – 2019 роках нам вдалося охопити понад 15 млн громадян по всій території країни, в тому числі у віддалених населених пунктах. Особливу увагу приділяли вразливим категоріям населення, надавали безоплатну правову допомогу, поширювали інформаційні матеріали з правовими роз’ясненнями, проводили різні правопросвітницькі заходи.

 Завдяки проєкту більше людей почали цікавитися своїми правами та звертатися за безоплатною правовою допомогою. Зокрема:

  • 60% українців вважають себе більш обізнаними про свої права;
  • на 9% більше громадян знають про безоплатну правову допомогу;
  • на 10% більше громадян готові захищати свої права;
  • 36% українців були охоплені Проєктом;
  • понад 2 млн людей отримали правову допомогу в рамках проєкту.

Крім того, у 2019 році правопросвітницький проєкт «Я маю право!» увійшов у 30-ку фіналістів міжнародного конкурсу «World Justice Challenge 2019: Access to Justice Solutions!», як такий, що спрямований на визнання передових практик та успішних рішень у сфері правосуддя, які сприяють утвердженню верховенства права.

На наступні роки ми маємо амбітні цілі для розвитку нашого Проєкту. Ми хочемо залучити до його реалізації ще більше партнерів та навчити ще більше українців захищати свої права. Ми будемо застосовувати інноваційні рішення для спрощення доступу кожного до правосуддя та захисту своїх прав.


Презентація