17-03-201500:00

Росія перетворила крим на сіру зону, де права, свободи і життя людей нічого не варті, - павло петренко

Росія експортувала в Крим насилля і безвихідь, перетворивши півострів на сіру зону, де права і свободи людини нічого не значать. Про це сьогодні в ході круглого столу «Захист прав людини на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим та майбутні кроки України» повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Росія після анексії експортувала на півострів насилля, порушення прав людини, ядерну зброю, безвихідь і зламані долі мільйонів людей. Крим став сірою зоною, де права, свободи і життя людини вартують дуже мало. Це відчули як українці, так і кримські татари й інші народи, які живуть на території Криму», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він також висловив обурення щодо намірів російського керівництва проводити урочисті заходи та святкування захоплення частини території України, влаштовуючи концерти і паради.

«Тут можна провести паралель з 30-ми роками минулого століття, коли гітлерівська Германія, захопивши сусідні країни, так само проводила паради і святкування», - наголосив Павло Петренко.

Міністр юстиції висловив переконання, що за рік, який пройшов з моменту окупації, дуже багато людей, навіть тих, хто мав ілюзію, що приєднання до Росії – це свято і перемога, переосмислили свої дії. Щодня таких людей у Криму стає дедалі більше.

Міністр юстиції нагадав, що українською стороною проти Росії ініційовано 3 справи в Європейському суді з прав людини. Перша з них стосується військової агресії в Криму та анексії півострова, друга – пов’язана подіями на сході України та викраденням дітей-сиріт з українського дитбудинку, третя – порушення прав сина Мустафи Джемільова, якого незаконно утримують у в’язниці.

«Якби не було допомоги правозахисників, адвокатів і людей, які активно збирали докази, не було б у нас того успіху, який ми маємо на міжнародній площині, в міжнародних судах. Нам зупинятися не можна, адже ми воюємо з дуже сильним противником не лише на полі битви, а й у міжнародних інституціях», - наголосив Міністр юстиції.

Він також поінформував присутніх, що в рамках доручення щодо передачі матеріалів до міжнародного Гаазького трибуналу триває експертиза фільму «Крым. Возвращение на родину».

«Це фільм, який зараз транслюється в Російській Федерації, де Володимир Путін публічно зізнався в захопленні території України, де він зізнався, що був готовий евакуювати з території України Януковича, де він зізнався в причетності до порушень прав людини, які мають місце як на сході країни, так і в Криму, де він публічно зізнався в розміщенні на цих територіях ядерної зброї», - зазначив Павло Петренко.

За його словами, дані експертизи та сам фільм ляжуть в основу великого історичного процесу, який буде розглядатися Міжнародним кримінальним трибуналом. А діям Путіна буде надана оцінка згідно з нормами міжнародного кримінального права.

Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова повідомила, що через окупацію Криму Російською Федерацією Україна понесла суттєві майнові втрати.

«У рамках роботи Міністерства юстиції нами встановлено близько 4000 державних підприємств, які повністю втратили своє майно на території Криму. Першочергова оцінка, яка була проведена з метою встановлення збитків, свідчить про те, що втрати сягають 1 трлн 200 млн грн», - зазначила перший заступник Міністра.

Наталія Севостьянова поінформувала присутніх, що при Міністерстві юстиції була створена експертна рада, яка об’єднала в собі керівників та партнерів топових юридичних компаній, які на умовах Pro Bono (без оплати) зголосилися допомагати міністерству та громадянам.

«У нас є спільна мета – вся інформація, яка в нас є, вся доказова база про ці жахливі порушення, всі наші юридичні знання та практичний досвід мають бути застосовані на підтримку наших громадян в автономній республіці Крим», - наголосила Наталія Сеовостьянова.

Як зазначив у своєму виступі представник Місії ООН з прав людини в Україні Марк Бажанік, Організація Об’єднаних Націй розглядає Крим як невід’ємну частину України відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року.

Він також повідомив про те, що ООН веде постійний моніторинг порушення прав людини та зникнення громадян на території окупованого Росією Криму.

«Наша місія має інформацію про 14 випадків зникнення. В половині випадків свідки стверджують, що громадяни були викрадені людьми у військовій формі. Поліція розпочала провадження лише у 5 випадках. Однак жоден із тих, хто зник, не був знайдений. Це ставить питання щодо ефективності розслідувань», - зазначив представник ООН.

Він також звернув увагу на відсутність в окупованому Криму незалежної судової системи, а також справедливих судових розглядів. Крім того, утисків зазнають громадяни України, які відмовилися від російських паспортів.

«Громадяни України, які не захотіли отримати російський паспорт, розглядаються в Криму як іноземці. Вони позбавлені таких елементарних прав як право на соціальне забезпечення, право на медичну допомогу в державних лікарнях та поліклініках, відкриття банківських рахунків», - повідомив експерт.

За його словами, у Криму також спостерігаються значні проблеми зі свободою слова. Місцеві ЗМІ контролюються владою, а будь-які критичні матеріали призводять до викликів до слідчого комітету та прокуратури.

Також, за спостереженнями ООН, на анексованому півострові забороняються публічні заходи, які представляють альтернативу позиції окупаційної влади, серйозно обмежуються права на свободу релігії і віросповідання.

«Ми особливо занепокоєні випадками тиску на Українську православну церкву Київського патріархату. Важливо створити для всіх релігійних конфесій і для безперешкодної реалізації права на свободу віросповідання», - резюмував Марк Бажанік.