27-10-202108:54

Сергій Орлов: Тотальна цифровізація – запорука успішної боротьби з корупцією, зокрема в будівельній сфері

У липні 2020 року в Україні запрацювала Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕСБ), яка покликана максимально впорядкувати процес будівництва в нашій державі та через публічність інформації унеможливити корупційні ризики. Таким чином, електронна система реалізовує весь життєвий цикл будівництва певного об’єкта: від отримання містобудівних умов та обмежень, паспорта забудови земельної ділянки – до його прийняття в експлуатацію. Нині е-система активно працює і скоро повноцінно замінить все те, що робила Державна архітектурно-будівельна інспекція. Про це зазначив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов під час пресконференції «Екватор реформи містобудування: актуальна ситуація та перспективи. Розгляд законопроєкту №5655».

Законопроєкт №5655 впроваджує масштабну діджиталізацію процесів та реєстраційних процедур у будівництві. Він уже ухвалений Парламентом у першому читанні. Проєкт закону передбачає цифровізацію адміністративних та інших послуг у сфері містобудівної діяльності. Це означатиме ще більше прозорості, ще більше послуг в е-системі та ще менше корупції у будівництві.

«Чесні учасники ринку вже користуються електронною системою за власним бажанням. Після ж ухвалення законопроєкту в цілому, державна реєстрація права на виконання усіх підготовчих і будівельних робіт буде відбуватися виключно через е-систему. Замовник зможе самостійно зареєструвати право на початок робіт лише при умові, що необхідні для реєстрації документи (право на землю, містобудівні умови та обмеження, позитивний висновок експертизи тощо) вже занесені до е-системи або відповідних реєстрів», – розповів Сергій Орлов.

В процес реєстрації прав на початок будівництва вводитимуться нотаріуси та державні реєстратори речових прав на нерухоме майно. В першу чергу, за словами заступника очільника Мін’юсту, це зроблено для підвищення доступності до е-системи. Чим більше шляхів вводу інформації, доступу громадян до неї – тим зручнішою вона буде для активного користування і наповнення. Проєктну ж документацію на відповідність ДБН (державним будівельним нормам) та іншим вимогам законодавства перевірятимуть виключно спеціалізовані експертні організації, які нестимуть підвищену відповідальність.

«Електронна система в будівництві відмовлятиме забудовнику в праві на виконання підготовчих робіт, якщо вони передбачають знесення чи демонтаж пам’яток культурної спадщини. Наявність таких пам’яток буде перевіряти е-система автоматично. Мова про історичні пам’ятки, а також щойно виявлені об’єкти культурної спадщини», – пояснив заступник Міністра юстиції Сергій Орлов.

В е-системі буде вся необхідна інформація крім державної таємниці. Кожен інвестор, замовник будівництва або небайдужий громадянин уже може перевірити перебіг зведення об’єкта, ступінь ризику тощо.