23-01-202010:18

Система безоплатної правової допомоги розвиває доступ до медіації

Клієнти системи надання безоплатної правової допомоги матимуть доступ до медіації, у тому числі у сімейних та спадкових спорах. Це відбуватиметься шляхом роз’яснення громадянам про можливість застосування позасудового методу вирішення спорів – медіації. Наразі система надання БПД залучатиме на умовах Pro Bono для проведення процедури медіації медіаторів, які є членами або партнерами громадської організації “Асоціація сімейних медіаторів України”. Так передбачено угодою про партнерство, що підписали Координаційний центр з надання правової допомоги та ГО “Асоціація сімейних медіаторів України”.

Основна мета співробітництва – забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації через систему безоплатної правової допомоги. Торік до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло понад 106 тис. звернень з питань сімейного права. Це майже кожне шосте звернення, з яким зверталися українці для отримання правової допомоги.

«Ми розвиваємо доступ до медіації як окремий перспективний сервіс в системі надання БПД. Минулого року на базі системи БПД у Вінницькій, Миколаївській, Одеській областях впроваджувався пілотний проєкт «Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації у сімейних та спадкових спорах». Є результати, які дають підставу говорити про те, що це дуже важливо для наших клієнтів. Для впровадження медіації в системі БПД Координаційним центром підготовлено паспорт розвитку цього напрямку діяльності», – зазначив в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Пілотний проєкт «Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації у сімейних та спадкових спорах» впроваджувався Координаційним центром спільно з ГС «Українська академія медіації» за підтримки україно-канадського проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» протягом лютого-вересня 2019 року.

Протягом дії проєкту, працюючи з більш ніж трьома тисячами звернень громадян про надання правової допомоги у сімейних та спадкових спорах, фахівці системи пілотних областей у 130 таких зверненнях під час спілкування з клієнтами перевіряли чи можливо застосувати медіацію. На базі одеського та вінницького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги були відкриті кабінети медіації. Підготовлені 10 тренерів, які зараз навчають працівників системи надання БПД по всій території України ідентифікувати медіабельні справи та кваліфіковано пропонувати клієнтам вирішити спір за допомогою медіації. Впровадження кабінетів медіації триває і в інших містах.

«45% наших клієнтів погодилися спробувати медіацію. І є вже три успішні кейси за результатами роботи кабінету медіації у Вінницькому місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги. Вони стосуються надання дозволу про виїзд дитини за кордон, розлучення та поділу спадкового майна. Важливим маркером для нас є й те, що 60 % ідентифікованих на медіабельність кейсів стосуються інтересів та прав дітей», – розповіла керівниця правового клубу PRAVOKATOR.Одеса Ірина Бондаренко.

Саме тому Координаційний центр та Асоціація сімейних медіаторів України об’єднують зусилля для того, щоб якомога більше клієнтів системи надання БПД мали змогу скористатися ефективним способом позасудового вирішення конфліктів та спорів – медіацією. Зокрема, фахівці системи розвиватимуть навички ідентифіковувати медіабельні справи та кваліфіковано пропонувати клієнтам застосовувати медіацію. Медіатори, які є членами або партнерами Асоціації сімейних медіаторів України, на умовах Pro bono надаватимуть послуги з медіації.

«Ми зацікавлені у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Адже у багатьох країнах світу найпопулярнішим позасудовим способом вирішення сімейних спорів є сімейна медіація. Зазвичай вона застосовується для врегулювання розбіжностей, що виникають під час розлучення подружжя, питань проживання дітей, сплати аліментів тощо», – розповіла голова правління ГО «Асоціація сімейних медіаторів України» Світлана Стадник.

Координаційний центр та Асоціація сімейних медіаторів України організовуватимуть тренінги, семінари та інші навчальні заходи для фахівців системи надання БПД, адвокатів, суддів та інших представників правничої спільноти. Проводитимуться спільні заходи, спрямовані на підвищення рівня правової поінформованості про можливість альтернативного позасудового способу вирішення спорів за допомогою медіації.